Maria Sveland: Gråleken

Julia ja Jesper ovat viisikuukautisen pienen Alicen vanhempia. Parisuhde on melko tuore, ja he tuntuvat ajautuneen perhetilanteeseen sen kummemmin suunnittelematta tai harkitsematta.

Lapsen syntymän jälkeen J:n ja J:n välit ovat alkaneet hiertää ja sanomista tulee asioista puolin ja toisin. Työtön Jesper pitää Juliaa hyväosaisena kultalusikka suussa syntyneenä prinsessana, joka häpeää Jesperin työläistaustaa. Julia on kuitenkin perheen elättäjä ja aikoo syksyllä palata töihin. Jesperiä ei ajatus tulevasta isyyslomasta oikein innosta.

Tilannetta parantaakseen ja rauhoittaakseen he matkustavat kesälomalle pienelle Ruotsin ja Tanskan välissä sijaitsevalle saarelle, jossa heillä on käytössään Julian vanhempien ystävien talo. Ajatuksena on löytää suhteen alkuaikojen tunnelma ja etsiä tulevaisuudelle uutta harmonisempaa suuntaa.

Maisemanvaihdos ei kuitenkaan auta, vaan tilanne luisuu yhä pahemmaksi. Julialle maistuu viini, ja Jesper murjottaa. Klaustrofobista tunnelmaa lisää saaren karu ympäristö ja eristäytyneisyys. Lopulta ollaan räjähdyspisteessä, eikä paluuta takaisin enää ole.

Gråleken on kaunistelematon ja tiivistunnelmainen kuvaus eräästä epäonnistuneesta parisuhteesta, jonka syöksykierteen oikaisu ei enää ole mahdollista.

Suomeksi: Kylmää leikkiä (suom. Varja Arola).

[Stockholm: HarperCollins Nordic, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *