Marianne Cedervall: I gryningen andas inget

Anki Karlssonin ja Tryggve Friedmanin seikkailut Gotlannissa jatkuvat. Tryggve on löytänyt senssi-ilmoituksella kiinnostavan daamin, jota hän nyt lähtee tapaamaan mantereen puolelle. Epäileväinen Anki jää hoitamaan Putte-koiraa.

Vastahakoisesti Tryggve joutuu palaamaan kotiin, sillä Anki on järjestämässä ratsastusvaellusta, eikä voi loputtomiin huolehtia Putesta. Tryggven vanavedessä saarelle saapuu myös tekstiilitaiteilija Sabina Sandin, jonka värikäs persoona ei jää keneltäkään huomaamatta. Tryggve on kovin ihastunut uuteen naisystäväänsä, mutta Putte ei jaa näitä lämpimiä tunteita.

Ankin tytär Jenny on järjestänyt äidilleen remonttiavuksi erään Karsten Lindgrenin. Nuori mies saapuukin paikalle ja ryhtyy hommiin. Karsten on Ankin vanha oppilas, ja heidän välillään oli pientä kärhämää Karstenin kouluaikana. Molemmat kuitenkin käyttäytyvät, kuin eivät olisi koskaan toisiaan tavanneetkaan. Ankilla on kovat ennakkoluulot entistä häirikköoppilasta kohtaan, mutta Karsten osoittautuu taitavaksi ja ahkeraksi nikkaroijaksi.

Ankin ratsastusvaellukselle osallistuu sekalainen joukko henkilöitä: mukana ovat paikallinen pappi Johanna Niska, matkailuyrittäjäpariskunta Eva-Li Gustafsson ja Jonny Sahlin, Jonnyn hyvä ystävä Peter Olovsson sisarensa Chrisin kanssa, kirjailija Charlotte H:son Olovsson ja saksalainen kääntäjänsä Ingrid Baltzer sekä Ankin ystävät Gunilla. Myös Ankin toisen frendin Ingegerdin oli tarkoitus osallistua, mutta hän joutuu viime hetkellä perumaan. Paikkaajaksi saadaan kuitenkin Sabina, ja reissu voi alkaa.

Ratsastusvaellus käynnistyy, eikä pieniltä konflikteilta vältytä. Lisäksi Sabinan ratsastustaidot eivät ole aivan vaaditulla tasolla. Ryhmän sisällä on jännitteitä ja salaisia suhteita. Pahempaa on kuitenkin vielä tulossa, sillä eräänä aamuna rantahietikolta löytyy yksi ratsastajista kuolleena. Poliisit Anders Klintvall ja Camilla Persson kiiruhtavat paikalle, ja rikosepäilyt vahvistuvat.

Anders ja Camilla alkavat selvitellä tapahtumien kulkua ja ryhmän jäsenten keskinäisiä suhteita. Käykin ilmi, että osa ratsastajista tuntee toisensa entuudestaan pitkän ajan takaa. Tapansa mukaan myös Anki ja Tryggve sekaantuvat tapauksen selvittelyyn, ja taas kerran on Anki kiperässä paikassa vastakkain murhaajan kanssa.

[Stockholm: Lind & Co, 2023]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *