Marianne Cedervall: Låt det som varit vila

Tämä dekkari sopii myös herkimmille lukijoille, sillä murhat tapahtuvat siististi myrkyttämällä ja tyynyllä tukehduttaen. Lämminhenkiseen tarinaan tunnelmaa luovat maalaismiljöön ohella hevoset, koirat ja kylän väki. Henkilöhahmot kuvataan sympaattisina ja normaaleina. Murhaajakin on pohjimmiltaan hyvää tarkoittava ja vain lievästi vinksahtanut.

Kirjan päähenkilöinä ovat Anki Karlsson ja Tryggve Fridman, jotka selvittelivät rikosta myös Cedervallin edellisessä kirjassa Av skuggor märkt. Tapahtumat sijoittuvat Gotlantiin, jossa Ankin on tarkoitus viettää rauhallisia eläkepäiviä islanninhevosia hoitamalla ja maaseudun rauhasta nauttien. Naapurissa asuu niin ikään eläkkeelle Tryggve, joka aiemmin toimi poliisina Visbyssä. Hiljaiselo pienessä kylässä kuitenkin häiriintyy, kun tryffelifestivaalit tuovat seudulle tohinaa.

Juhlien tuoksinassa tapahtuu ensimmäinen kuolemantapaus, ja Anki ja Tryggve aloittavat epäviralliset tutkimuksensa syyllisen kiinni saamiseksi. Epäiltyinä ovat kaikki illallisille osallistuneet, ja kun myöhemmin toinenkin ihminen kuolee, alkaa motiiviksi paljastua perintö- ja perheasiat.

Låt det som varit vila on perinteistä ihmisten välisiin suhteisiin ja jännitteisiin perustuvaa dekkarikerrontaa. Kirjan lukeminen sujuu nopeasti, ja henkilöhahmoille on luotu toisistaan erottuvat ja uskottavat luonteenpiirteet. Jännitys ei pääse nousemaan kovinkaan korkeaksi, mutta välillä on mukava lukea kirjaa, jonka sivuja ei tarvitse selata eteenpäin varmistaakseen, että suosikkihenkilö pysyy elossa kiperän paikan jälkeen. Jos pidit kirjasta Smultron, bröllop och döden, tämä teos on tyyliltään hyvin samanlainen.

Kirja ilmestyy suomennettuna syyskuussa 2023 nimellä Haudataan menneet, jonka on suomentanut Riie Heikkilä.

[Stockholm: Lind & Co, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *