Marianne Cedervall: När sista strofen klingat ut

Gotlannissa valmistaudutaan joulun viettoon. Anki Karlsson elää reipasta maalaiselämää islanninhevostilallaan yhdessä 17-vuotiaan tyttärentyttärensä Majan kanssa, joka asuu vakituisesti mumminsa luona. Yhdessä he odottavat Majan vanhempia ja muuta perhettä luokseen jouluksi. Anki alkaa valmistella joulun juhlaruokia paistamalla kaksi kiloa jauhelihaa lihapulliksi.

Suunnitelmiin tulee kuitenkin muutos, kun lumimyrsky iskee saarelle. Lunta tulee siihen malliin, että kaikki laiva- ja lentoyhteydet mantereelle perutaan. Ankin ja Tryggven tuttavat Tomas ja Nils ehtivät kuitenkin saapua saarelle ennen myrskyä. Tomas on kiinnostunut tutkimaan paikkakunnan historiaa, sillä hän yrittää jäljittää sukulaistaan Dagny Bodellia, joka katosi jälkiä jättämättä jo 70 vuotta aiemmin.

Dagny toimi Afrikassa lähetyssaarnaajana, ja oli saapunut Gotlantiin kertomaan työstään ja elämästä kongolaisella lähetysasemalla. Tomasilla on tallessa Danyn kirjeitä tuolta ajalta ja niiden avulla hän alkaa selvittää Dagnyn kohtaloa. Pian käy kuitenkin selväksi, että joku tai jotkut eivät katso hyvällä Tomasin toimia. Eikä aikaakaan, kun hän päätyy kolkattuna lumihankeen.

Ankin ja Tryggven apua tarvitaan taas, kun mysteeriä aletaan selvittää. Tapansa mukaan Anki toimii ensin ja harkitsee vasta sen jälkeen. Tämä johtaa vääjäämättä vaaratilanteeseen, ja kohta on myös Anki taju kankaalla.

Marianne Cedervallin kirjasta löytyvät tutut hahmot ja miljöö, jotka yhdistettynä taitavaan kirjoittamiseen muodostavat kiinnostavan historiaa ja nykyaikaa sekoittavan juonen. Näiden ”hyvänolondekkarien” tyyliin kuuluu, että rikollisetkaan eivät ole pahoja ihmisiä, vaan tavallisia yhteisön jäseniä, jotka olosuhteiden pakosta joutuvat turvatumaan arvelluttaviin keinoihin.

[Stockholm: Lind & Co, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *