Mark Johnson: Den enkla sanningen

Valtiopäivävaalien lähestyessä käyvät pääministeri Anders Ekholm ja oppositiojohtaja Marianne Karlsson (S) kovaa kisaa äänestäjistä. Karlsson uskoo pystyvänsä haastamaan istuvan pääministerin, joka ei aio luopua asemastaan. Molemmat ottavat järeimmät aseensa käyttöön vaalivoiton varmistamiseksi. Kulisseissa on käynnissä kiero ja vaarallinen kamppailu, jossa kukaan ei voi varmasti tietää, kuka pelaa kenenkin joukkueessa.

Jonatan Stark työskentelee Ruotsin hallituksen alaisessa kansliassa energia-asioista vastaavana virkamiehenä. Hänellä on tutkijatausta aurinkopaneelien kehittäjänä ja alan asiantuntijana. Nyt Jonatan saa yllättäen erikoisen työtehtävän. Hänen on määrä soluttautua Lionshare-nimiseen konsulttitoimistoon hakemaan tietoa uudesta aurinkopaneeleihin liittyvästä mullistavasta teknologiasta.

Betty Lind on pääministerin lehdistöpäällikkö. Hän pääsee suuren lahjontavyyhden jäljille, ja sotkun jäljet johtavat samaiseen Lionshare-firmaan.

Tarinan aihe on mielenkiintoinen, poliittisissa ympyröissä tapahtuva valtaa havittelevien taustapeli. Tosin meno äityy niin dramaattiseksi, että itse asia meinaa hukkua kaiken kiristyksen, kidutuksen ja tappamisen jalkoihin. Kaiken takana on erittäin paha venäläinen oligarkki, joka johtaa toimintaa rajattomien resurssiensa avulla. Jonatan pakenee saaristossa henkensä kaupalla vaikeasti loukkaantuneena kintereillään helikopteri ja koulutettu sotilasjoukko.

Den enkla sanningen on lupauksia herättävä aloitus Mark Johnsonilta, jolla itsellään on taustaa sekä poliittisena virkamiehenä että konsulttina. Hänen toinen romaaninsa Det blinda spelet ilmestyy elokuussa 2019. Tiedossa on lisää mielenkiintoista poliittista kähmintää ja juonittelua, toivottavasti action-osuus olisi tätä tarinaa hillitymmässä roolissa ja vastaavasti henkilöhahmojen kehittely pidemmälle vietyä.

[Stockholm: Norstedts, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *