Martin Österdahl: Parmiddagen

Lisan ja Mikaelin 17-vuotias tytär Ebba on alkanut seurustella samanikäisen Marlonin kanssa. Kun suhde näyttää vain syvenevän, on aika tutustuttaa lemmenparin vanhemmat toisiinsa. Mikäpä sopisikaan tarkoitukseen paremmin kuin uuden vuoden valvojaiset Lisan ja Mikaelin hulppeassa talossa Tukholman esikaupunkialueella Nackassa.

Kun Camilla ja Sören ilmestyvät paikalle, kokee Lisa kovan järkytyksen: hän tuntee pariskunnan entuudestaan, eikä tunne todellakaan ole positiivinen. Mikael ei myöskään ole innostunut vieraista, mutta he päättävät kuitenkin Ebban ja Marlonin takia käyttäytyä sivistyneesti ja aikuismaisesti.

Lukijalle ei vielä tässä vaiheessa selviä, mitä isäntäparin ja päivällisvieraiden menneisyydestä löytyy. Tarinaa avataan vähitellen 18 vuoden takaisten tapahtumien takautumina. Lisa ja Camilla ystävystyivät, kun molemmat kärsivät lapsettomuudesta, jonka takia Lisa ja Mikael kävivät lääkäri-Sörenin luona lapsettomuushoidoissa.

Ebballa ja Marlonilla ei ole aavistustakaan vanhempiensa välisistä skismoista, mutta illan edetessä ja promillemäärien noustessa alkaa tunnelma bileissä muuttua. Ebba ja Marlon tosin poistuvat paikalta jo ennen puoltayötä ystäviensä bailuihin. Vanhemmat jäävät setvimään välejään, ja lopulta tilanne ryöstäytyy täydellisesti kaikkien käsistä.

Sen paremmin ei suju nuorisobileissäkään, sillä Ebba päätyy sairaalaan yliannostuksen vuoksi ja Marlonin ei löydy mistään.

Parmiddagenin tunnelma on ahdistunut ja pelottava, eikä helpotusta tule loppuratkaisussakaan. Meno äityy jopa vähän liiankin aggressiiviseksi ja sotkuiseksi.

[Stockholm: Bookmark, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *