Mattias Edvardsson: En helt vanlig familj

Pappi Adam Sandellin perhe elää mukavaa elämää Etelä-Ruotsin Lundissa. On hieno talo, kiva ystäväpiiri ja virkistäviä harrastuksia. Vaimo Ulrika on asianajaja ja 19-vuotias tytär Stella työskentelee vaatekaupassa ja kerää rahaa Aasian-matkaan.

Idylli karahtaa pahan kerran kiville, kun Adam ja Ulrika saavat tiedon, että Stella on pidätettynä ja häntä epäillään murhasta.

Kirjan tapahtumat nähdään ensiksi Adamin silmin. Hän kertoo Stellan lapsuudesta ja perheen historiasta, sekä tapahtumista, jotka johtavat tuohon kohtalokkaaseen iltaan.

Kun kertojaksi vaihtuu Stella, käy hyvin selväksi, että Adamilla on ollut hieman idealisoitu käsitys tyttären ja koko perheen elämästä. Stellan todellisuus näyttäytyy hyvin erilaisena kuin mitä Adam on kuvitellut.

Lopussa tapahtumien kertojana on vielä Ulrika, joka antaa oman näkökulmansa tapahtumiin.

Tarinan rakenne toimii erinomaisesti ja lukija voi vain yrittää arvailla onko Stella syyllinen vai ei. Edvardsson kirjoittaa saumattoman sujuvaa tekstiä, joka vie kertomusta eteenpäin ja syvemmälle tapahtumien taustoihin. Eri kertojien luonteenpiirteet, maailmankatsomus ja asenteet ovat todellisen tuntuisia ja erittäin uskottavasti kuvattuja.

En helt vanlig familj (Aivan tavallinen perhe, suom. Taina Rönkkö) on Mattias Edvardssonin toinen kirja ja tämän kesän parasta lukemista.

[Stockholm: Forum, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *