Mattias Edvardsson: En nästan sann historia
Vuonna 1996 nuori Zackarias Levin hyväksytään tiukan seulonnan jälkeen 13 muun lahjakkuuden kanssa Lundin yliopiston ”kirjallisen luomisen” kurssille. Ryhmää opettaa karismaattinen Li Karpe, jonka suosioon pääsee pieni osa opiskelijoista. Tähän sisäpiiriin kuuluvat Zackin lisäksi Betty Johnsson, Adrian Mollberg ja Fredrik Niemi.
Li Karpen vanavedessä Zack, Betty, Adrian ja Fredrik tutustuvat erikoiseen kirjailijaan Leo Starkiin, jota pidettiin merkittävimpänä nykykirjailijana. Leon johdolla ryhmä joutuu keskelle kirjailijakultin ja nerouden riivaaman taiteilijan maailmaa, jossa sovinnaisuuden säännöt eivät päde ja muutenkin meno on päätöntä.
Yllättäen Leo Stark katoaa jäljettömiin. Poliisi tutkii asiaa, ja löytää aihetodisteita, jotka viittaavat siihen, että Adrian olisi osallinen Leon katoamiseen. Seuranneessa oikeudenkäynnissä hänet tuomitaankin vankeuteen taposta, vaikka Leon ruumista ei löydy.
12 vuotta myöhemmin printtimedia on vaikeuksissa, joten lehtitoimittajana työskentelevä Zack saa potkut. Jotta viikko olisi täydellinen, lopettaa tyttöystävä Caisa suhteen kasvettuaan erilleen Zackista. Työtön ja onneton mies pakenee suurenevia vuokrarästejä äitinsä luo Veberödiin Skåneen aikomuksenaan kirjoittaa kirja opiskeluajan tapahtumista.
Zack ottaa yhteyttä vanhoihin opiskelukavereihinsa ja pyytää näiltä apua kirjansa kirjoittamisessa. Adrian on vapautunut vankilasta ja asustelee syrjäisellä mökillä. Fredrik on naimisissa ja parin lapsen isä, jonka avioliitto tuntuu olevan lievissä vaikeuksissa. Betty puolestaan on muuttunut sähäkästä ja kunnianhimoisesta nuoresta opiskelijasta pelokkaaksi naiseksi.
Zackin kirjaprojekti saa yllättävän käänteen, kun maastosta löytyy miehen ruumis, joka tunnistetaan kadonneeksi Leoksi. Sen myötä poliisi saa uusia johtolankoja, ja vanha tapaus otetaan uudelleen tarkasteluun.
En nästan sann historia (Melkein tosi tarina, suom. Tiina Ohinmaa) on hauska ja persoonallinen kertomus nuoruudesta ja ystävyydestä, unelmista ja todellisuudesta.
[Stockholm: Forum, 2016]