Merete Mazzarella: Alma

Alma on romaani todellisesta henkilöstä Alma Söderhjelmistä (1870-1949). Kirja on kuvitteellinen kertomus Söderhjelmin vanhuuden ajoista viimeisessä asuinpaikassaan parantolassa Saltsjöbadenissa Ruotsisssa. Ajan käydessä vähiin Alma muistelee erikoislaatuista elämäänsä aina lapsuudesta alkaen. Mielenkiintoista tarinaa riittää niin opiskelun kuin työelämänkin vaiheista.

Alma Söderhjelm oli historioitsija ja Suomen ensimmäinen naispuolinen professori (Åbo Akademi 1929). Hänen alaansa oli Ranskan historia. Lahjakas ja älykäs Söderhjelm oli myös kirjailija, toimittaja ja pakinoitsija.

Hänen tuttavapiirinsä vilisee useita tunnettuja henkilöitä kuten Mauritz Stiller, Sophie Mannerheim, Jean Sibelius, Järnefeltin sisarukset Elli, Arvid, Eero, Armas ja Aino, joka myös Jean Sibeliuksen vaimona tunnetaan. Alman lapsuudenystävänä oli muuan Aleksandra ”Schura” Domontovitsch, joka myöhemmin tuli tunnetuksi nimellä Aleksandra Kollontai.

Merete Mazzarella kirjoittaa totutun varmasti ja tekee Alma Söderhjelmistä elävän ja tuntevan hahmon. Kirja on täynnä tarkkoja huomioita, etenkin vanhenemiseen liittyvät kuvaukset vakuuttavat. Saltsjöbadenissa Alman luona käy ystäviä vierailulla, mutta hän huomaa, kuinka vieraat vilkuilevat vaivihkaa kelloa päästäkseen lähtemään velvollisuuden suoritettuaan. Alman ainutlaatuinen ja merkittävä elämä kutistuu hoitolaitoksen seinien sisään, eikä hän lopulta näe kauneutta edes ystävän tuomassa kukkakimpussa.

Kirja on suomettettu nimellä Alma: edelläkävijän tarina (Raija Rintamäki).

[Helsingfors: Schildts & Söderströms, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *