Monica Rehn: Moratorium

Jonathan ja David ovat ohjaajina partioleirillä, joka päättyy surullisesti heti ensimmäisenä yönä. Lasten majapaikassa syttyy tulipalo, jonka seurauksena 9-vuotias Klara kuolee. Jonathan ja David selviävät tapauksesta ilman seuraamuksia, mutta palo jättää molempiin psyykkiset jäljet, jotka vaikuttavat heidän elämäänsä vuosien ajan.

20 vuotta partioleirikokemuksen jälkeen David Bergmanin elämän on eräänlaisessa käännekohdassa. Vaimo Hanna on jättänyt hänet toisen miehen vuoksi, ja David tapaa poikiaan Harrya ja Siggeä vain satunnaisesti. Ura asianajotoimistossa tyssää juuri, kun hän on pääsemässä firman osakkaaksi. Kaiken kukkuraksi Davidille lankeaa maksettavaksi suuri verovelka petollisen bisneskumppanin jäljiltä.

Tässä masentavassa tilanteessa Jonathan Sandbergin isä Kurt tekee tarjouksen, josta Davidilla ei ole varaa kieltäytyä. Kurt haluaa, että David selvittää, mitä Jonathanille tapahtui kymmenen vuotta sitten, jolloin tämä katosi jälkiä jättämättä. Työstä on luvassa tuntuva palkkio, joten velan eräpäivän lähestyessä alkaa David ripeällä otteella tutkia Jonathanin katoamista.

Tietoja kadonneesta hän saa muiden muassa Jonathanin äidiltä Astridilta, kaksoisveljeltä Fredrikiltä sekä siskolta Louiselta. Louise on itsekin pulassa, sillä mediaan leviää tieto, että hänen vaatefirmansa käyttää Bangladeshissa lapsityövoimaa asujen valmistamiseen. Pian Louise huomaa olevansa vaarassa menettää koko firmansa, elämäntyönsä ja myös elintasonsa.

Jonathanin elämänvaiheet selviävät lukijalle nykyhetken tapahtumien lomassa, ja vähitellen myös Davidin tutkimukset alkavat tuottaa tulosta, ja Sandbergien perheestä alkaa paljastua kaikenlaista ikävää. Kuolemantapauksiltakaan ei vältytä, kun perheen sisäiset jännitteet laukeavat.

[Stockholm: Modernista, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *