Mons Kallentoft: Grissly

Poliisin erikoisyksikkö saa taas kinkkisen keissin tutkittavakseen. Zack Henny on noussut ryhmän johtoon sairauden takia sivuun jääneen isänsä Douglas Justen jälkeen, muut tiimin jäsenet ovat entuudestaan tutut Deniz, Sirpa, Rudolf ja Kala.

Rico Binelli on influensseri, joka löytyy kuoliaaksi puukotettuna merkkiverkkareihin sonnustautuneena kontista Tukholman Karoliinisen sairaalan takaa. Ricon murhan tutkinta vie poliisit some-vaikuttajien outoon ja epätodelliseen maailmaan. Tutkintaryhmä paine sen kuin kasvaa, kun toinen somepersoona, Jenny ”Fitnessmachine” Sjöström, kuolee kodissaan väkivaltaisesti.

Juttu saa makaaberin käänteen, sillä murhaajaaja avaa Insta-tilin Grissly-nimisenä ja saa nopeasti runsaasti seuraajia. Grisslyn maine leviää somessa kulovalkean lailla, ja kohta hänellä onkin jo yli kaksi miljoonaa seuraajaa.

Zackin ja Heben pienellä pojalla Xavierilla on myös oma somekanava, jonne Hebe suoltaa kuvamateriaalia. Zack yrittää turhaan saada Hebeä sulkemaan tilin, sillä hän pelkää, että se saattaa houkuttaa Grisslyä. Hebe ei kuitenkaan näe asiassa mitään riskiä. Hän ei ole valmis taipumaan, vaikka lopulta hänen äitinsä, vaikutusvaltainen Olympia yrittää puuttua asiaan.

Zack on huolissaan myös vanhan ystävänsä Esterin turvallisuudesta. Ester opiskelee Cambridgessä, mutta saa runsaasti maiden rajat rikkovaa näkyvyyttä Instagramissa. Ester on tulossa kotimaahan käymään, eikä hänkään ole erityisemmin huolissaan Grisslyn toiminnasta, vaikka ehkä pitäisi.

Työasioiden lomassa on poliiseilla vähän aikaa henkilökohtaiselle elämälle. Deniz käyttää vapaa-ajan tehokkaasti käymällä Kööpenhaminassa keinohedelmöityksessä tarkoituksenaan hankkia lapsi. Ongelmaksi muodostuu tyttöystävä Rebecka, jolle Deniz ei ole suunnitelmaansa paljastanut. Lopulta on pakko kertoa totuus, eikä Rebecka asiasta ainakaan ilostu.

Zack ja Hebe sen sijaan saavat Olympialta huojentavan tiedon omista sukulaisuussuhteistaan. He ovat eläneet luulossa, että ovat turhankin läheisiä, mutta eivät ole pystyneet lopettamaan suhdettaan, ja lapsikin tuli tehtyä.

Ricon ja Jennyn sometileiltä löytyy positiivisten kommenttien lisäksi runsaasti vihapuhetta ja uhkailua. Materiaalia seulomalla alkavat poliisit vähitellen saada käsitystä Grisslyn persoonasta. Viimein alkaa myös hänen henkilöllisyytensä hahmottua tutkijoille. Hyvin henkilökohtainen motiivi tekoihin löytyy menneisyydestä, mutta löydetäänkö murhaaja ajoissa, vai ehtiikö ruumiita tulla lisää?

[Stockholm: Forum, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *