Mons Kallentoft: Himmelskriket

Fanny Andersson on palannut töihin äitiysloman ja masennusdiagnoosin jälkeen. Eräänä tavallisena aamupäivänä hän saa puhelun mieheltään. Pariskunnan 2-vuotiaan Oliver-pojan päiväkodissa ihmetellään miksi tätä ei ole tuotu hoitoon. Fanny saa slaagin ja ryntää parkkipaikalle autonsa luo. Hän löytääkin lapsen kuuman auton takapenkiltä turvaistuimesta. Poika on kuollut.

Poliisi tutkii jutun, ja kaikki näyttää selvältä: kyseessä on kammottava vahinko. Fanny itse ei juurikaan muista aamun tapahtumia, mutta ei ole mitään syytä uskoa, että teko olisi tahallinen. Fanny jää ilman rangaistusta. Myös Anders ja muu suku tukee naista tämän suuressa surussa.

Children first -järjestö sen sijaan ottaa Fannyn silmätikukseen ja vaatii hänelle rangaistusta. Fanny joutuukin uhkailujen ja painostuksen kohteeksi, ja parin kuukauden kuluttua hänen kimppuunsa hyökätään kohtalokkain seurauksin.

Malin Fors ja muut Linköpingin poliisit alkavat selvittää, kuka hyökkäyksen takana on. Jokin tässä tapauksessa ja henkilöiden kertomuksissa kuitenkin häiritsee Malin Forsia ja hän alkaa aavistella, että kaiken takana olisikin jotain aivan muuta, kuin mitä aiemmin on ajateltu.

Henkilökohtaisessa elämässään Malin on saanut päihdeongelmansa kuriin, mutta seuraa huolestuneena vierestä aikuistuneen tyttärensä Toven menoa. Tilanne kärjistyy eräänä yönä, kun Tove juovuspäissään baarissa iskee miestä tuopilla päähän. Hän vetoaa itsepuolustukseen, mutta valvontakameran tallenteet näyttävät hänen käyttäneen täysin ylimitoitettua väkivaltaa. Toven opiskelu kauppiksessa, kesätyö pankissa ja koko tulevaisuus on yhtäkkiä vaakalaudalla. Malin turvautuu kyseenalaisiin keinoihin yrittäessään auttaa tytärtään ulos pinteestä.

Mons Kallentoft on yksi tämän hetken parhaista dekkarikirjailijoista, eikä kirjoitustyön tulos petä tälläkään kertaa. Tarina on erittäin hyvin rakennettu ja mutkattomasti etenevä. Henkilöhahmot ovat tulleet tutuiksi kirjasarjan myötä, mutta he eivät kuitenkaan toista itseään, vaan kehittyvät ja kasvavat kirjasta toiseen.

[Stockholm: Forum, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *