Mons Kallentoft: Kärlekens algoritm

Erik Videman istuu vankilassa tuomittuna elinkautiseen rangaistukseen naisystävänsä murhasta. Asiassa ei pitäisi olla epäselvyyksiä, sillä hän on tunnustanut rikoksen. Tytär Elle ei kuitenkaan usko isänsä syyllisyyteen ja etsii kuumeisesti todisteita tuomion kumoamiseksi.

Erik on Jupiter Technologies -firman perustaja ja tekoälyn kehittäjä. Hänen suuri projektinsa on ihmisen tunteiden yhdistäminen koneeseen. Työhön kehitetty 93179 merkkiä pitkä algoritmi on hänen päässään turvassa, sillä tiedolla on muitakin tavoittelijoita. Erikin vaimo ja Ellen äiti Nina kuoli liikenneonnettomuudessa jo vuosia sitten. Erik ja Elle elelivät kaksin koko Ellen lapsuusajan, mutta sitten Erik löysi uuden naisystävän, puolalaisen Agatan. Suhde eteni mukavasti, ja viimein Erik oli valmis kosimaan. Jokin kuitenkin meni vikaan, ja kihlajaisten sijaan menetti Agata henkensä hotellisviitissä.

Elle työskentelee Foodoran ruokalähettinä sekä hienossa ravintolassa pannujen ja patojen tiskaajana. Ravintolan kellarista hän pääsee joskus myös salin puolelle tarjoilemaan. Työkaverina raflassa on transnainen Lulu, joka on vahva ja erikoinen persoona. Lululla on rikas miesystävä Vic, joka kärsii lihassairaudesta, eikä pääse juuri liikkumaan kodistaan. Vic on IT-nero, jolla on resurssit kunnossa ja sydän paikallaan. Talouteen kuuluu myös kyvykäs hoitaja Leyla.

Lulu tutustuu poliisi Leo Madvigiin, jolla on omat ongelmansa: ura on katkolla, peliriippuvuus ja alkoholiongelma piinaavat, eikä elämänhallinta ole kunnossa muutenkaan. Lisäksi Leo on poliisi, joka oli mukana tutkimassa Agatan murhaa, ja Elle on miehelle katkera, koska hänen mielestään tutkinta oli hutiloiden hoidettu.

Erik puolestaan tapaa vankilassa Jaffarin ja Karimin. Kun tämä sekalainen seurakunta yhdistää voimansa todistaakseen Erikin syyttömyyden, on tuloksena erittäin hyvä ja taidokkaasti kirjoitettu tarina, jonka sydämelliset henkilöhahmot ovat puutteistaan huolimatta luotettavia ja hyvää tarkoittavia.

Mons Kallentoft aloittaa tällä kirjalla uuden lupaavan sarjan, jonka jatkoa tuskin malttaa odottaa. Valitettavasti Kallentoftin uudempaa tuotantoa ei tällä hetkellä löydy suomennettuna.

[Stockholm: Forum, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *