Mons Kallentoft & Markus Lutteman: Heroine

Erikoisyksikön poliisi Zack Herry joutuu ylipitkään työvuoroon. Puhelu pomolta tulee kello puoli kahdentoista jälkeen sunnuntaiyönä, ja vapaalle hän pääsee seuraavan kerran vasta tiistain puolella. Onneksi mies on skarpissa kunnossa, sillä hän on jättänyt huumeiden käytön sikseen ja uusi parisuhdekin rakkaan Meran kuoleman jälkeen on lupaavasti aluillaan.

Tukholman pahamaineisimmassa lähiössä Stallhagenissa on käynnissä lähes sotatila. Rikollisuus ja rappio kukoistavat. Asukkaiden keskuudessa on vallalla toivottomuus eivätkä he jaksa sinnitellä kurjissa olosuhteissa, vaan vaipuvat yhä syvemmälle välinpitämättömyyteen. Bussit ja taksit eivät suostu ajamaan alueelle ja hälytysajoneuvot joutuvat ilkivallan kohteiksi. Kun alueella raiskataan ja pahoinpidellään sosiaalityöntekijä Helene Svensson, tilanne kärjistyy entisestään. Helenen piinasta kuvattu videonpätkä julkaistaan Youtubessa, jonka jälkeen tieto tapauksesta leviää nopeasti.

Zack Herry lähetetään kohteeseen tehtävänään etsiä ja pelastaa Helene. Perillä Zack hakeutuu rikollispomon juttusille ja saa tältä 24 tuntia aikaa toimia ongelmalähiössä. Zack ryhtyykin työhön kuin Jack Bauer konsanaan. Hänen aisaparinsa Deniz seuraa pian perässä auttamaan, vaikkei hän ole täysin työkuntoinen edellisellä työkeikalla saamansa ampumahaavan takia. Zack ja Deniz joutuvat väijytykseen, ja taas on Deniz luodin tiellä ja joutuu jättämään urakan kesken. Onnekseen Zack törmää Stallhagenin pimeissä kellareissa vanhaan ystäväänsä Abdullaan, joka on korvaamaton apu tiukassa paikassa.

Kallentoft ja Lutteman tykkittävät suoraviivaista toimintaa, jossa ei juuri suvantokohtia tunneta. Raakaa väkivaltaa on tässä synkässä maailmassa paljon, mutta se kuuluu olennaisesti tarinaan. Kerrontaa on entisestään jykevöitetty, joten kokonaisuus on tiivis paketti ja erinomainen jatko Bambille.

[Stockholm: Bookmark Förlag, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *