Niklas Ekdal: Hur jag dog

hur-jag-dog

Niklas Ekdal saa aivotärähdyksen jalkapallopelin tuoksinassa. Seurauksena on fyysisiä vaivoja sekä masennus, joka vuoden kuluttua johtaa itsemurhayritykseen.

Ekdal on Ruotsissa tunnettu toimittaja, kirjailija ja tv-persoona. Tässä muistelmakirjassa hän kuvaa tarkasti itsemurhayrityksen jälkeiset tapahtumat lääkärien ja hoitajien tekemien potilasmerkintöjen kautta. Kirjassa on myös suoria lainauksia hänen lastensa päiväkirjamerkinnöistä siltä ajalta, kun Ekdalin selviytyminen on vielä epävarmaa. Akuutin vaiheen jälkeen Niklas Ekdal päätyy psykiatriseen hoitoon, jossa hän viimein saa avun masennukseensa sähkösokkihoidosta (elektrokonvulsiivinen hoito, ECT).

Tämä kirja on hyvin henkilökohtainen jo aiheensakin puolesta. Kirja on kuitenkin enemmän kuin pelkkä sairauskertomus, sillä Ekdal kuvaa elämäänsä myös sairausajan ulkopuolelta ja laajentaa aihepiiriä koskemaan erilaisia yhteiskunnallisia ja historiallisia asioita. Kirjan lukeminen ei missään vaiheessa tunnu raskaalta tai ahdistavalta, sillä se on täynnä mielenkiintoista faktaa ja tarkkanäköistä pohdintaa sekä oivaltavia huomioita.

Kirjan kirjoittamisen aikaan Ekdal oli jo parantunut masennuksesta sekä selvinnyt aivotärähdyksen jälkeisistä vaikeista fyysisistä ongelmista, joten kirjan sävy on toiveikas ja tulevaisuuteen luottava.

[Stockholm: Bromberg, 2016.]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *