Nina Lykke: Nästa!

Lääkärit Elin ja Aksel ovat viisissäkymmenissä ja elämä on mukautunut uomiinsa. Lapset ovat aikuistuneet, muuttaneet omilleen ja alkaneet hekin opiskella lääketiedettä. Aksel on himourheilija, joka talvikauden kiertää maailmaa hiihtokisoissa ja muun ajan treenaa suksilla ja ilman. Elin puolestaan viettää vapaa-aikansa sohvalla tv-sarjojen ja viiniputelin seurassa.

Kun Elin yllättäen löytää Facebookista 30 vuoden takaisen poikaystävänsä Bjørnin ja lähettää tälle ystäväkutsun, alkaa sellainen tapahtumaketju, joka muuttaa niin Elinin ja Akselin kuin Bjørnin ja tämän vaimon Lindankin elämän.

Elin ja Bjørn alkavat tapailla, eikä Elin ole enää elämänsä ohjaksissa. Asiat vain tuntuvat tapahtuvan omalla painollaan ja vetävät hänet mukaansa. Elin lopettaa juomisen, mutta korvaa vain yhden addiktion toisella.

Työrintamalla yleislääkäri Elin tuskailee potilaidensa kanssa ja aiheuttaa hämmennystä jakamalla suorasukaisia mielipiteitään ja ohjeitaan niin lihavan lapsen isälle kuin hedelmöityshoitoja haluavalle pariskunnallekin.

Nina Lykke kirjoittaa hauskasti ja osuvasti keskiluokkaisesta (norjalaisesta) elämäntavasta, jota käsitteli myös hänen ensimmäinen kirjansa Nej, nej och åter nej. Kaikki ulkoiset menestymisen merkit on saavutettu, mutta silti elämä on tyhjäkäyntiä ja odottelua.

Norjankielisen alkuteoksen Full spredning on ruotsiksi kääntänyt Lotta Eklund. Ilmestyy suomeksi huhtikuussa 2021 nimellä Kohonnut riski (suom. Sanna Manninen).

[Stockholm: Wahlström & Widstrand, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *