Nina Lykke: Nej och åter nej

Ingrid ja Jan ovat norjalainen pariskunta, jolla on kaksi parikymppistä poikaa, Jonas ja Martin. Ingrid on opettaja ja Jan työskentelee valtionhallinnossa virkamiehenä. Avioliittoa on takana kohta 25 vuotta, ja elämä tuntuu etenevän uomassaan.

Ingrid ei kuitenkaan ole tyytyväinen elämäänsä, usein hän jopa katuu, että lapsia tuli hankittua. Lasten kasvatuksessa Jan ja Ingrid seurasivat tarkasti ajanmukaisia suosituksia: rakkaudentunnustuksia ja fyysistä kontaktia, perheaamiaisia, kannustusta fudismatseissa, terveellisiä eväitä, jotka kattoivat koko ruokapyramidin, ääneen lukua, kuuntelua ja kärsivällisiä vastauksia kaiken maailman kysymyksiin. Vanhemmat istuvat poikien luona vähintään puoli tuntia joka ilta, laittoivat ruokaa parhaista raaka-aineista, käyttivät lääkärissä pienimmästäkin vaivasta, lohduttivat, hakenivat, veivät, osallistuivat jne jne.

Kaiken tämän jälkeen Ingrid ihmettelee, miksi aikuistuvat pojat eivät osaa edes takapuoliaan pyyhkiä, vaan hän joutuu käsittelemään jarrutusjälkisiä kalsareita tahranpoistoaineella ennen pesua.

Janilla on omat kriisinsä ja kun hän töissä kohtaa nuoren Hannen ja aloittaa suhteen tämän kanssa, ei paluuta entiseen enää ole. Salasuhde jatkuu puolitoista vuotta, kunnes Hanne alkaa saada tarpeekseen Janin jahkailusta ja vaatii tältä sitoutumista. Hannen biologinen kello hälyttää ja hän haluaa toteuttaa unelman perheestä.

Nej och åter nej (norjaksi Nei og atter nei; ruotsiksi kääntänyt Lotta Eklund) on erittäin hauska ja viihdyttävä tarina ihmisistä, jotka haluavat muutosta, mutta oikeanlaisia keinoja ei tunnu löytyvän. Kirja on onnistunut satiiri keskiluokkaisesta elämästä, jossa kulissit ovat kunnossa, mutta todellisuus ei vastaa ulkoisia puitteita. Nina Lykke kirjoittaa tarkasti ja osuvasti keski-ikäisten ihmisten tunteista, ajatuksista ja toiveista, joista heillä itsellään ei ole kovinkaan selvää kuvaa.

Ilmestyy suomeksi kesäkuussa 2019: Ei ei ja vielä kerran ei (suom. Sanna Manninen).

[Stockholm: Wahlström & Widstrand, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *