Ninni Schulman: Bara du

Kirjan alussa Pål makaa kuntoutussairaalassa jalka amputoituna. Miten hän on tuohon tilanteeseen joutunut paljastuu vasta lopussa. Jännitys pysyy yllä koko tarinan ajan, kun juttu vähitellen avautuu vuorotellen Pålin ja Iriksen näkökulmasta.

Kaikki alkaa, kun Iris on lähdössä ystävänsä lapsen ristiäisiin, mutta hänen autossaan on tyhjä rengas. Paikalle saapuu mies, joka lupautuu vaihtamaan renkaan tuota pikaa, ja niin Iris pääsee ajoissa matkaan. Mies on etäisesti tutun oloinen, ja käy ilmi, että he ovat tavanneet jokin aikaa sitten metroasemalla, jossa Pål työskentelee porttivahtina. Avusta kiitollinen Iris haluaa tarjota Pålille lounaan kiitokseksi. He tapaavatkin muutaman päivän kuluttua päivällisen merkeissä.

Iris ja Pål alkavat seurustella, ja kaikki vaikuttaa sujuvan loistavasti. Pål on huomaavainen ja ystävällinen ja tuntuu toipuneen muutama vuosi aikaisemmin tapahtuneesta vaimonsa kuolemasta. Iris uskoo löytäneensä elämänsä miehen. Myös ystävät ja sukulaiset ihastuvat Påliin. Vähitellen Iris muuttaa marsuineen Pålin tilavaan asuntoon.

Iris alkaa kuitenkin kärsiä oudoista terveysongelmista. Oireet ovat epämääräisiä, ja lääkäri epäilee työstressiä ja suosittelee lepoa. Hallusinaatiot saavat Iriksen kuitenkin pelkäämään, että hän on sairastumassa skitsofreniaan, jota hänen suvussaan on esiintynyt. Pål tukee ja hoivaa Iristä parhaansa mukaan.

Tarinan juoni on rakennettu taitavasti ja tunnelma pysyy tiiviinä. Asioiden todellinen laita paljastuu vasta, kun pariskunta lähtee syrjäiselle mökille joulua viettämään ja joutuu talvimyrskyn saartamiksi.

Dekkarikirjailijana ansioitunut Ninni Schulman osoittaa hallitsevansa myös psykologisen jännityksen.

[Stockholm: Forum, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *