Ninni Schulman: Som vi lekte

Vuonna 1983 vapautuu poliisi Ingrid Wolt vankilasta, jonne hänet tuomittiin miehensä Kjellin tappoyrityksestä. Pieni Anna-tytär on sijaisperheessä ja Ingrid on valmis tekemään kaikkensa saadakseen tyttärensä takaisin luokseen. Hän yrittää aloittaa uuden elämän kaukana entisestä, sillä Kjell on uhannut tappaa hänet. Ingrid suuntaa Taalainmaan maaseudulle, josta hän onnistuu vuokraamaan talon kesän ajaksi.

Työnhaku ei tuota tulosta, sillä vankilatuomio kummittelee taustalla. Elannon ansaitakseen perustaa Ingrid etsivätoimiston, jonka ensimmäinen ratkaistava tapaus on 12-vuotiaan Mattiaksen keissi. Vuosi aiemmin paikkakunnan elämä järkkyi, kun Mattias katosi jäljettömiin. Poliisin tutkimuksissa pääteltiin, että poika hukkui yksinäisellä uintireissulla, sillä hänen vaatteensa ja polkupyöränsä löydettiin rannalta. Ruumista ei kuitenkaan koskaan löydetty vedestä, ja hänen äitinsä haluaa varmuuden pojan kohtalosta.

Tarinassa on kaksi aikatasoa, nykyhetki ja edellinen kesä tapahtumineen Mattiaksen näkökulmasta. Hänellä on hyvä ystävä Kaj, ja yhdessä pojat keksivät kaikenlaista tekemistä. Erityisen innostuneita he ovat ihmisten vakoilemisesta ja nauhoittavat salaa kuulemiaan keskusteluja. Kirjassa on hieno 1980-luvun tunnelma, jonka kirjailija on tuonut tärkeäksi osaksi juonta. Mattiaksen säröilevä kaveruus Kajn kanssa ja pienen paikkakunnan omalaatuisuus on hienosti kuvattu.

Som vi lekte on laadukas jatko Ninni Schulmanin dekkareille, joissa pääosassa ovat tavalliset ihmiset, jotka omaa elämäänsä eläessään joutuvat järkyttävien tapahtumien keskelle. Kirjan suomennos on tulossa myöhemmin.

[Enskede: Bazar förlag, 2023]

2 comments on “Ninni Schulman: Som vi lekte”

  1. Arja Rauhala sanoo:

    Hei, milloin saadaan suomen kielellä? Olen kirjailijan fani, mutta en osaa ruotsia.

    1. admin sanoo:

      Hyviä uutisia! Kirja ilmestyy Tammen kustantamana ensi kesäkuussa nimellä Viimeiset leikit. Suomentajana on Sirpa Hietanen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *