Ninni Schulman: Välkommen hem

valkommen-hem

Toimittaja Magdalena Hansson saa kutsun luokkakokoukseen, joka järjestetään entisen luokanvalvojan Sunen mökillä. Paikalla on lopulta Magdalenan lisäksi yhdeksän entistä koulutoveria ja opettaja Sune. Booli on liian vahvaa, ja koko porukka on tukevassa humalassa jo ennen kuin päästään ruokailuun asti. Juhla muuttuukin sekoiluksi ja riitelyksi, ja ilta päättyy lopulta siihen, että yksi juhliin osallistuneista henkilöistä löytyy metsästä kuolleena.

Seuraavana päivänä poliisi alkaa puhuttaa krapulaisia juhlijoita. Sunea ei voida kuulustella, koska hän joutuu sairaalahoitoon. Seuraavaksi löytyy toinenkin luokkakokoukseen osallistunut henkilö kuolleena, tällä kertaa hotellihuoneesta. Myös Sune kuolee sairaalassa, mutta hänen kohdallaan ei ensin epäillä rikosta.

Vähitellen murhien motiiviksi alkaa paljastua kouluaikaiset tapahtumat, ja Magdalenakin joutuu käymään läpi ikäviä muistoja liittyen omaan käytökseensä ja toimintaansa teini-ikäisenä.

Kirjan päähenkilöitä ovat Magdalenan lisäksi poliisit Petra Wilander ja Christer Berglund. Berglund ei kuitenkaan voi osallistua tutkintaan täysipainoisesti, sillä hänen siskonsa Tina on yksi luokkakokouksen osallistujista. Magdalenan elämään tuo ylimääräistä pelkoa ja stressiä vihaposti, jota hän saa kirjoitettuaan pakolaisista ja maahanmuutosta. Uhkailu ja siihen liittyvä asiaton käytös tuntuu olevan ajankohtainen aihe niin Ruotsissa kuin Suomessakin.

Ninni Schulmanin kirja on 500 sivua pitkä, mutta missään vaiheessa ei tunnu, että kertomus eksyisi sivupoluille tai että sen veto hiipuisi. Samaa korkeaa tasoa ovat Schulmanin aiemmat kirjat Flickan med snö i håret, Pojken som slutade gråta, Svara om du hör mig ja Vår egen lilla hemlighet, jotka on kaikki luettavissa myös suomeksi. Tämä kirja ilmestyy suomeksi syksyllä 2021 nimellä Tervetuloa kotiin (suom. Jukka-Pekka Pajunen).

[Stockholm: Forum, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *