Olle Lönnaeus: Gamen

Syyriassa sotilaat Simon och Ahmed saavat tehtäväkseen eliminoida ruotsalaisen ISIS-taistelijan, jonka koodinimi on ”Gamen” (Korppikotka). Apunaan heillä on kaksi Ranskan eliittijoukkojen taistelijaa. Koska tehtävä on perustuslain vastainen ja muutenkin poliittisesti erittäin arkaluontoinen, hoitetaan koko operaatio salassa. Homma menee kuitenkin pahasti pieleen, sillä Korppikotkan henki säästyy, ranskalaiset Jaques ja Georges kuolevat ja Simon ja Ahmed joutuvat vangeiksi.

Ahmed teloitetaan, mutta kuin ihmeen kaupalla pääsee Simon pakenemaan. Syvästi traumatisoituneena hän palaa kotiin Ruotsiin pikkusiskonsa Jennyn luokse ja eroaa Puolustusvoimien palveluksesta.

Vuoden kuluttua hän kohtaa malmölaisessa kebab-paikassa miehen, jonka hän uskoo olevan Gamen. Hän tekee asiasta ilmoituksen entiselle esimiehelleen, mutta saa kuulla, että Gamen tapettiin jo kuukausia sitten droonihyökkäyksessä Raqqan kaupungissa. Simon on kuitenkin vakuuttunut, että Gamen on elossa ja alkaa tutkia asiaa.

Simon saa vihiä, että Skandinaviaan on kohdistumassa vakava terrori-isku ja yrittää estää tapahtuman. Tästä alkaa melkoinen hässäkkä ja temmellys, jossa Simonin mielenterveys ja hyvinvointi ovat vaakalaudalla. Hänen mielensä vanhat sotatraumat sekoittuvat uuteen taisteluun terrorismia vastaan. Hän ei saa apua toimilleen, koska häntä pidetään tasapainottomana ex-sotilaana, joka kärsii traumaperäisestä stressihäiriöstä. Lisäksi häntä sitoo edelleen Puolustusvoimien salassapitovelvollisuus.

Tarinan toinen päähenkilö on freelance-toimittaja Mariam Bakir, joka haluaa tehdä juttua Simonista. Simon on aluksi erittäin vastahakoinen, mutta olosuhteiden pakosta heidän tiensä kuitenkin kohtaavat useamman kerran ja Simon joutuu muuttamaan käsitystään Mariamista ja tämän motiiveista.

[Malmö: Bokfabriken, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *