Olle Lönnaeus: Marias tårar

Tässä jälleen tarjolla parasta ruotsalaista dekkarilaatua. Marias tårar (Maksun hetki, suom. Salla Korpela) on toinen malmöläispoliiseista Jonny Liljasta ja Eva Strömistä kertova kirja. Myös sarjan ensimmäinen osa Jonny Liljas skuld on käännetty suomeksi nimellä Pelivelka (suom. Salla Korpela).

Edellisessä kirjassa Jonny Liljalla oli maksettavana isoja pelivelkoja eräälle Ratko Jokovicille. Hän luuli jo olevansa sujut tämän serbialaisen rikollispomon kanssa, mutta nyt Jocovic ottaa Jonnyyn yhteyttä ja vaatiin tätä selvittämään kuka tappoi hänen henkivartijansa. Pian Jonny on kuitenkin itse pahassa pulassa ja epäiltynä ex-vaimonsa Lenan murhasta. Paniikissa Jonny pakenee, eikä jää selvittelemään tapahtumien kulkua.

Pakomatkalla hän saa apua vanhalta tutultaan, murhamies Lelle Myrbergiltä, joka on vapautunut vankilasta muuttuneena miehenä. Lelle tarjoaa Jonnylle piilopaikan maaseudulta ja yhdessä he käyvät tapaamassa Ratko Jokoviciä saadakseen selvyyttä Lenan kohtaloon. Reissu ei kuitenkaan suju täysin suunnitelmien mukaan, ja kaksikko jättää jälkeensä rikkiammutun jalkaterän ja raivostuneen mafiapomon.

Jonny ottaa myös yhteyttä kollegaansa Eva Strömiin, joka alkaa tahollaan selvittää, kuka Lenan tappoi. Poliisin sisäinen tutkinta on kuitenkin Jonnyn kintereillä, ja Evalla on täysi työ pitää kontaktinsa Jonnyyn salassa. Tämän olinpaikka kuitenkin paljastuu, ja erikoisjoukot lähetetään Lellen talolle.

Marias tårar tarjoaa takuuvarmaa toimintaa ilman tyhjäkäyntiä tai turhia sivujuonia. Kaikki tapahtumat ja ihmissuhteet kuuluvat perustellusti tarinaan. Henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja moniulotteisia. Lönnaeuksen teksti kulkee eteenpäin sujuvasti ja sitä on ilo lukea.

[Stockholm: Massolit, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *