Petra Holst: Jag brukade drömma om dig

Therese ja Pontus saavat odotetun ja kaivatun lapsen. Pieni Love on kuitenkin vaativa poika, joka ei nuku kunnolla, vaan huutaa ja kiljuu ja vaatii jatkuvaa huomioita. Pian lapsen hoito alkaa käydä Tessin voimille ja välit Pontukseen alkavat kiristyä. Pontuksella on työ, johon kuuluu matkustamista, ja Tessistä tuntuu, että hän jää yksin Loven kanssa.

Lapsi kasvaa, mutta ongelmat eivät tunnu helpottuvan. Love oppii kävelemään ja on sen jälkeen jatkuvasti menossa. Hän riehuu ja saa raivokohtauksia. Therese jää vangiksi kotiinsa, koska lapsen kanssa liikkuminen tuntuu ylivoimaiselta. Sisar Torun ei myöskään voi auttaa, hänellä on yksi oma lapsi, jonka kanssa ei ole mitään vastaavia ongelmia. Tessin äitikään ei oikein jaksa Loven kanssa.

Helpotusta arkeen tulee, kun Love menee päiväkotiin parin vuoden ikäisenä. Siellä herää epäily, että Love ei kehity normaalisti, varsinkaan kun hän ei osaa vielä puhuakaan kunnolla. Lovelle järjestetään erilaisia testejä ja tapaamisia asiantuntijoiden kanssa. Tämä aiheuttaa Tessissä suurta huolta ja epätoivoa.

Viimein Love saa diagnoosin, hänellä on ”epätyypillisiä autistisia piirteitä”. Tessin ja Pontuksen on aluksi vaikea hyväksyä asiaa, mutta tosiasioiden edessä he eivät voi muutakaan kuin jatkaa elämää eteenpäin Loven ehdoilla.

Petra Holstin teksti kulkee kuin ajatus. Tessin vaihtuvat tunnelmat on kuvattu erittäin uskottavasti. Tarinan vetovoima säilyy koko kirjan ajan, sillä se on paljon enemmän kuin pelkkä kuvaus lapsiperheen hieman vaikeammasta elämästä.

[Stockholm: Forum, 2010]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *