Petra Holst: Så länge jag minns

82-vuotias Signe elää yksin aviomiehensä Axelin kuoltua. Elämä etenee verkkaiseen tahtiin, kunnes eräänä päivänä kaikki muuttuu. Vuosikymmenten jälkeen Signe kohtaa nuoruudenaikaisen suuren rakkautensa Fabianin. Vuosien saatossa Signe on vanhentunut ja muuttunut, mutta Fabian on edelleen se kolmekymppinen komea taiteilija, jona Signe hänet muistaa. Ystävänsä Hjördisin kanssa Signe alkaa selvittää Fabianin salaisuutta ja tutustuu tähän mieltä kiehtovaan ja muistoja herättävään hahmoon, joka esittäytyy Jonakseksi.

Kirjassa kerrotaan nykyajan ohella myös 60 vuoden takaisista tapahtumista. Signe kohtaa Fabianin ja rakastuu. Pian heidän tiensä kuitenkin eroavat, ja Signe tapaa Axelin, jonka kanssa perustaa perheen. Heille syntyy tytär Yvonne, ja elämä sujuu tavanomaiseen tapaan. Sitten Fabian palaa takaisin ja Signe on vähällä jättää perheensä tämän takia, mutta päättää kuitenkin jäädä.

Yvonnen aikuistuttua Signen suhde tyttäreen muotoutuu ongelmalliseksi, ja hän onkin läheisempi tyttärentyttärensä Alicen kanssa. Avioliitto Alexin kanssa tuntuu myös ajoittain ikävältä ja turhalta.

Petra Holst kuvaa hienosti vanhan naisen ajatusmaailmaa ja tunteita. Tarina avaa näkymän yhden ihmisen historiaan, joka on on täynnä sattumia, valintoja, rakkautta, kaipuuta ja kaikkea muuta mitä kokonainen elämä voi pitää sisällään.

Så länge jag minns on Petra Holstin toinen kirja. Aiemmin on ilmestynyt Jag brukade drömma om dig. Hänen uusin kirjansa on nimeltään Bländad.

[Stockholm: Forum, 2012]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *