Rebecka Åhlund: Jag som var så rolig att dricka vin med: rapport från ett år som nykter alkoholist

40-vuotispäivänsä tietämillä toimittaja Rebecka Åhlund viimein tajuaa, että viinin juonti on jo aika päivää sitten riistäytynyt käsistä. Terveys ja perhe kärsivät, ja halu muutokseen herää. Hänen onnistuukin lopettaa alkoholinkäyttö kertalaakista ja tässä kirjassa hän kertoo ensimmäisestä selvästä vuodesta lopettamispäätöksen jälkeen.

Åhlund asuu Lontooseen miehensä ja kahden tyttärensä kanssa. Päivisin mies käy töissä ja lapset koulussa, joten Rebeckalla on runsaasti ”omaa aikaa”. Viiniä on aina saatavilla, niin kampaamokäynnillä kuin lastenjuhlissakin. Sitä saa ostaa lähikaupasta tai tilata laatikoittain kotiin kannettuna.

Rebecka juo, koska kaikki muutkin tuntuivat tekevän niin. Viini kuuluu ihmisten normaaliin kanssakäymiseen. Kunnes hänen käyttönsä ei enää ole normaalia, vaan päivittäistä kännäämistä. Kukaan (paitsi lapset) ei tunnu huomaavan, että hän on iltapäivisin humalassa hakiessaan lapset koulusta.

Rebecka Åhlund kirjoittaa hyvin suorasanaisesti ja itseään säälimättä elämästään. Hän järkyttyy huomatessaan, kuinka paljon juominen vaikutti lapsiin. Vuosi raittiina alkoholistina ei ole helppo, mutta sen aikana Åhlund pääsee viimein rehellisesti ja selkein ajatuksin tarkasteleman itseään ja tekemisiään sekä yhteiskuntaa ja sosiaalista ympäristöään, joka niin helposti mahdollisti tuhoisan käytöksen.

[Stockholm: Natur & Kultur, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *