Rebecka Edgren Aldén: Deadline

Anna Fletcher työskentelee mediatalon palveluksessa perhelehden toimituksessa, kun hän yllättäen saa työtarjouksen, josta ei voi kieltäytyä. Kyseessä on lehtikonsernin maineikkaan life style -julkaisun Suzannan päätoimittajapesti yhdessä Diana Greyn kanssa. Diana on näkyvä ja näyttävä mediapersoona, jonka journalistiset kyvyt eivät vastaa toimen vaatimuksia. Tarkoitus on, että Anna johtaa taustalla lehteä Dianan toimiessa brändin julkisivuna.

Heti kirjan alussa Anna löytää Dianan tapettuna toimituksen tiloista eräänä myöhäisenä iltana ja päätyy rikoksen pääepäillyksi. Tarina siirtyy seuraamaan tapahtumia kuukausia ennen Dianan kuolemaa. Tunnelma Suzannan toimituksessa on ristiriitainen ja vaikea, sillä Dianan tapa toimia on manipuloiva ja omaa etua tavoitteleva. Anna tempautuu kuitenkin mukaan Dianan seurapiirimaailmaan ja pyrkii olemaan tälle lojaali.

Pari toimittajaa joutuu jäämään sairauslomalle psyykkisten syiden takia, ja Annan työkuorma kasvaa niin, että se häiritsee jo yksityiselämää. Välit aviomiehen kanssa kiristyvät, ja myös lapset kärsivät äidin vaativasta työstä. Teini-ikäistä tytärtään Alicea lepytelläkseen Anna tutustuttaa tämän nuoreen ja suosittuun some-persoonaan Jackeen, mutta joutuu myöhemmin karvaasti katumaan ratkaisuaan.

Tilanne lehden toimituksessa pahenee, mutta Anna ei saa tukea lehtikonsernin johdolta. Häntä alkaa myös mietityttää lehden perustajan ja edellisen päätoimittajan Susannen kohtalo. Nainen on auto-onnettomuuden jäljiltä pahasti vammautuneena hoitolaitoksessa.

Dianan kuolemaa selvitettäessä alkaa paljastua järkyttäviä asioita hänen menneisyydestään. Myös Anna joutuu katumaan sinisilmäisyyttään, jonka vuoksi Alice joutuu vaaraan.

Vetävästä juonesta huolimatta tarinan psykologinen ote ei aivan riitä pitämään jännitystä yllä. Pinnallisen tuntuisesta aiheesta johtuen myös henkilöhahmot jäävät hieman etäisiksi. Tässä suhteessa Rebecka Edgren Aldén onnistui paremmin edellisen romaaninsa kohdalla.

[Stockholm: Norstedts, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *