Sanne Forslund: I mors klor
Lundeborgin perheeseen kuuluvat äiti Inga ja isä Folke sekä lapset Desirée ja Gustav. 1950-luvun tyyliin on isä perheen elättäjä ja työskentelee Palmolive-yhtiössä talouspuolen tehtävissä. Inga on kotirouva, joka pitää kodin siistinä ja perheen ruokittuna. Desirée on koululainen ja pikkuveli Gustav kotona äidin kanssa.
Ulospäin perheen elämä näyttää mukavalta ja normaalilta, mutta rivitalon seinien sisällä kaikki ei ole hyvin. Yksinäinen Gustav on tiukasti äidin otteessa, eikä pääse edes läheiseen puistoon leikkimään muiden lasten kanssa. Joustava Desirée yrittää pitää ailahtelevaisen Ingan tyytyväisenä, mutta tämän narsistinen persoonallisuus puskee vääjäämättä läpi ja vaikuttaa koko perheen elämään. Folke puolestaan tuntee itsensä täysin ulkopuoliksesi omassa perheessään.
Ingalla on jatkuva pyrkimys parempaan ja näyttävämpään. Hänelle on tärkeintä se, millaiset puitteet ja sosiaalinen asema perheellä on. Perheen ongelmat pidetään tiukasti salassa, mustelmat peitetään ja sirpaleet siivotaan.
Kymmenen vuotta eteenpäin ja tarina jatkuu samanlaisena. Lapset ovat kasvaneet isommiksi, mutta perheen ahdistava tunnelma ei ole muuttunut miksikään. Gustav ajautuu vaikeuksiin, jotka lopulta määrittävät hänen koko elämänsä suunnan. Desirée pääsee jotenkuten irti Ingan otteesta ja yrittää luoda omaa itsenäistä elämää.
Perheen elämään palataan vielä 1970-luvulla, jolloin Ingan epärealistiset odotukset viimeistään kariutuvat. Desiréestä ei tullut lääkäriä eikä Gustavista johtajaa. Oma avioliittokin on pahoissa vaikeuksissa ja kriisi johtaa peruuttamattomaan lopputulokseen. Kirjan lopussa tavataan vielä Inga ja Desirée 2000-luvulla. Yhdeksänkymppinen Inga paljastaa tahtomattaan menneisyydestä asian, joka saa Desiréen vihdoin repäisemään itsensä lopullisesti irti häiriytyneen äitinsä kynsistä.
[Stockholm: Vulkan, 2017]