Sara Beischer: Mamma är bara lite trött

Minna on nelikymppinen opettaja ja kahden lapsen äiti. Elämä on melkoista stressiä ja kiirettä, eikä aviomies Niklas tunnu kovinkaan joustavalta omien menojensa ja töidensä kanssa. 4-vuotias Elliot viedään päiväkotiin sairaana ja isosisko Ellenin luokkakahveille jää luvatut leipomukset tekemättä, kun arki ei enää meinaa pysyä Minnan (tai Niklasin) hallinnassa.

Lopulta Minna sairastuu uupumukseen ja jää pitkälle sairauslomalle, jonka aikana hänellä on aikaa pohtia, mitä elämältään oikeastaan haluaa. Vanhat ystävät alkavat kartella outoon elämäntilanteeseen joutunutta Minnaa. Niklas yrittää olla kannustava, mutta samalla hoputtaa Minnaa palaamaan opettajantyöhön. Kun Minna määrätään osallistumaan työkuntoutukseen, tapaa hän siellä joukon erikoisia ihmisiä. Yksi heistä on tanskalainen taiteilija Iris, jonka kanssa Minna vähitellen ja hieman vastahakoisesti ystävystyy.

Kirja on hyvin kirjoitettu tarina tutusta aiheesta. Varsinkin kirjan ensimmäinen osa, joka käsittelee Minnan yhä kaoottisemmaksi muuttuvaa elämää, on sujuvaa ja humoristista luettavaa. Toisessa osassa kirjailijan tiivis ote hieman herpaantuu ja kerronta menettää vauhtiaan, mutta toisaalta tämä tempon vaihtuminen haahuilevaksi kuvaa myös Minnan olemisessa ja ajattelussa tapahtuvaa muutosta.

[Stockholm: Lind & Co, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *