Sara Strömberg: Skred

Vera Bergström on saanut töitä maakuntalehden Jämtlandspostenin paikallistoimittajana. Hän osuu sopivasti paikalle, kun Åressa tapahtuu maanvyöry, joka katkaisee kotiin Ånniin johtavan E14-tien.

Stina ja Martin Bylund pitävät seudulla lammastilaa. Apunaan heillä on Stinan setä Henning Andersson, joka veljensä Einarin kuoltua pari vuotta sitten tuli auttamaan tilan hoidossa. Edeltävät kolmisenkymmentä vuotta on Henning asunut Norjan puolella, jossa hänellä on myös perhe. Stina ja Martin ovat kiitollisia avusta, mutta Martinin ja Henningin väleissä on pientä kitkaa.

Suurta surua Stinalle aiheuttaa myös veljen Jonten kohtalo. Tilan töiden ohella Jonte oli mukana Åren turismibisneksessä, hän toimi DJ:nä ja muusikkona tunturikohteen viihdemaailmassa, mutta katosi yllättäen vuosi sitten jälkiä jättämättä. Nyt hänelle kuulunut ranneketju on löytynyt Tukholmasta, ja Stinan toiveet veljen elossa olosta heräävät uudellee.

Tarinassa on mukana myös tv:n aamuohjelman isäntä Claes af Sandberg, joka on eroamassa vaimostaan Vickystä. Vielä on edessä kuitenkin viimeinen perheloma Åressa, jonne Claes ja Vicky suuntaavat yhdessä pienten poikiensa Lukasin ja Oskarin kanssa.

Stina saa Veran kiinnostumaan Jonten asiasta ja tämä alkaakin penkoa katoamistapausta ja siihen liittyviä tapahtumia ja ihmisiä muiden töidensä ohessa.

Maaseudun elämän kuvauksessa Skred jatkaa samoilla linjoilla edellisen Sly-kirjan kanssa. Åren turistibisness uhkaa alueen luontoa ja maisemaa, mutta toisaalta seudun väki on riippuvainen turismin tuomista elinkeinomahdollisuuksista. Vastakkainasettelulta ei vältytä, kun seurapiiriväki Tukholmasta kohtaa tunturin asukkaat.

Rikosjuoni etenee sujuvasti hyvin kuvattujen henkilöhahmojen kuljettamana. Vera painiskelee myös oman ikääntymisensä ja yksinäisyytensä kanssa, mutta kohtaa yllättäen tutun miehen menneisyydestä.

[Stockholm: Modernista, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *