Simon Häggström: Den hundrade kvinnan

Poliisina työskentelvä Natalia Volotkova saa keskellä yötä puhelun. Tuntematon nainen soittaa ja sanoo haluavansa tavata heti. Ihmiskaupan vastaiseen työhön erikoistunut Natalia ottaa sähköskootterin alleen ja suuntaa tukholmalaiseen Humlegårdenin puistoon. Hän saapuu kohtaamispaikalle kuitenkin liian myöhään, soittaja löytyy pusikosta tapettuna.

Murhan tutkimukset käynnistyvät, mutta uhrin henkilöllisyyden selvittäminen osoittautuu kinkkiseksi. Hänen epäillään olevan nigerialaista alkuperää, joten Natalia lähtee öiseen Tukholmaan ja yrittää löytää muita nigerialaisnaisia, jotka osaisivat kertoa uhrista ja mahdollisesti myös tekijästä jotain. Natalia saa keissin vetovastuun, sillä esimies Markus Lundström lomailee paraikaa Lontoossa vaimonsa kanssa. Mukana Natalian tiimissä ovat tutut poliisit Tamir ja Zandra.

Tarinassa seurataan myös nigerialaisten Joycen ja Abigailin matkaa Kööpenhaminasta Tukholmaan, jonne heidät siirretään toisen ”madamen” alaisuuteen. Naisia on peloiteltu ruotsalaisen poliisin väkivaltaisuudella ja korruptoituneisuudella, joten Natalia ei voi lähestyä naisia poliisina, vaan hän esiintyy prostituoituna voittaakseen Joycen luottamuksen.

Den hundrade kvinnan sisältää ”normaalin” katuelämän ja naiskaupan lisäksi pelottavan elementin, jolla itsensä myymiseen pakotetut naiset pidetään kurissa: nigerialaisen mafian ylläpitämä voodoo-uskonto. Karmivat ja traumasoivat rangaistusmenot odottavat, jos madamen odotukset eivät täyty.

Pienillä resusseilla valtavaa ongelmaa vastaan taisetelevat ihmiskaupparyhmän poliisit saavat taas tehdä täyden päivä(ja yö)työn, jotta juttu saadaan selvitettyä. Työ ei kuitenkaan koskaan tule valmiiksi, sillä aina on uusia yrittäjiä (ja asiakkaita) tulossa öisille riistomarkkinoille.

Simon Häggström kirjoittaa aiheesta asiantuntevasti ja ihmiskaupan uhreja ymmärtävästi. Hän myös herättelee ostajia, tavallisia svenssoneita ja muita seksikaupan asiakkaita tajuamaan oman vastuunsa ja roolinsa tässä vastenmielisessä ja sairaassa toiminnassa.

[Stockholm: HarperCollins, 2023]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *