Simon Häggström: Flickorna som sprang

Simon Häggström on aiemmin julkaissut kaksi kirjaa, jotka kuvaavat hänen arkipäiväänsä prostituution ja ihmiskaupan vastaiseen työhön keskittyneenä poliisina. Flickorna som sprang aloittaa fiktiivisen sarjan, jonka aihepiiri tukeutuu vahvasti hänen kokemuksiinsa lohduttomasta ja kalseasta todellisuudesta Tukholman kaduilla.

Molly Andreasson on teini, joka äidin kuvitelman mukaan on toipunut hyvin lapsuuden traumasta, jossa hän joutui päiväkodissa hoitajan hyväksikäyttämäksi. Itsensä viiltelyn hän on kyllä jättänyt, mutta tilalle on tullut jotain yhtä tuhoisaa. Mollyn entinen poikaystävä kauppaa häntä miesporukoille käytettäväksi niin kuin nämä itse haluavat.

Eräs tällainen keikka menee viimein yli Mollyn sietokyvyn ja hän yrittää lopettaa väkivallan ja alistamisen. Hän joutuu kuitenkin sellaisen painostuksen ja kiristyksen kohteeksi, ettei löydä tilanteesta mitään pakokeinoa.

Toisaalla kovia kokeneet tytöt Malvina ja Jennifer karkaavat nuorisokodista, jonne ovat olleet sijoitettuna. He suuntaavat Tukholmaan ja yrittävät pärjätä kuten pystyvät. He tienaavat rahaa lupaamalla seksiä innokkaille ostajille, mutta häipyvät paikalta rahat saatuaan. Viimein he kuitenkin joutuvat sellaiseen paikkaan, jossa tilanne riistäytyy täysin tyttöjen hallinnasta.

Poliisit Markus Lundström ja Natalia Volotkova tutkivat Mollyn tapausta ja saavatkin vihjeen mieheltä, joka myöntää olleensa mukana pedofiilirenkaassa. Perheellinen mies on kuitenkin tullut katumapäälle ja haluaa toiminnan loppuvan. Anonyymit hyväksikäyttäjät täytyy kuitenkin käräyttää rysän päältä, joten rikollisille järjestetään ansa. Ilmiantaja lupaa osallistua vielä yksille ”herrapäivällisille”.

Flickorna som sprang on tyly kirja todellisesta maailmasta ja olosuhteista, joissa monet naiset ja tytöt elävät. Aihe on Ruotsissa kiitettävästi esillä, mutta ongelmaan on vaikea löytää ratkaisua. Niin kauan kuin on kysyntää, on myös yrittäjiä, jotka ovat valmiita järjestämään tarjontaa. Samasta aihepiiristä ovat kirjoittaneet muiden muassa Caroline Engvall, Kicki Sehlstedt, Ingrid Elfberg ja Sara Larsson.

Tämä kirja ilmestyy suomeksi helmikuussa 2022: He juoksivat pakoon (suom. Hanna Arvonen).

[Stockholm: HarperCollins Nordic, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *