Simon Häggström: I skuggan av sektor 5

Kirja alkaa romanialaisen ihmiskauppiaan Andrein kirjoittamalla esipuheella. Hän rakensi ja johti laajaa ja erittäin tuottavaa prostituutiotoimintaa Ruotsissa, kunnes viimein jäi kiinni ja tuomittiin tekemistään rikoksista. Nyt tuomion kärsittyään on hän palannut Romaniaan, jossa kirjan kirjoittaja Simon Häggström on miehen tavannut ja saanut yksityiskohtaista tietoa juuri tämänkaltaisen ihmiskaupan ja prostituution toimintatavoista. Kirjan järkyttävät tapahtumat ovat todellisuutta, mutta henkilöt keksittyjä.

Romanian pääkaupungissa Bukarestissa sektorilla 5 sijaitsee pääasiassa romanien asuttama Ferentarin slummialue. Siellä asuu myös Loredana, joka on sisarusparven vanhin ja pääasiallinen elättäjä, sillä perheen äiti on heroinisti ja isää ei lapsilla ole. Loredana työskentelee prostituoituna, mutta kilpailu alalla on kovaa ja elanto tiukassa. Loredanan ystävä Sorin tekee tytölle ehdotuksen, josta tämä ei voi kieltäytyä: muutaman viikon työpesti Ruotsissa, jossa asiakkaat ovat miellyttäviä ja tienistit aivan eri luokkaa.

Tukholmassa toinen romanialainen, Rafaela on lopettelemassa työrupeamaansa ja valmistelee kotiinpaluuta. Hän joutuu kuitenkin ryöstön uhriksi ja menettää kaikki ansaitemansa rahat. Tämän lisäksi hänet pahoinpidellään sairaalakuntoon. Sairaalassa hoitaja Lina alkaa epäillä Rafaelan kertomusta kaatumisesta. Hän muistaa, että sairaalassa on ollut vähän aikaisemmin hoidettavana toinenkin romanialainen nainen, jolla oli samankaltaiset vammat ja lisäksi sama kotitekoisen näköinen tatuointi rinnassa. Lina yrittää saada Rafaelaa puhumaan ja tarjoaa yhteyttä poliisiin, mutta tämä kieltäytyy.

Lina vie epäilyksensä ylilääkärin tietoon, mutta koska potilas itse ei halua poliisin apua, ei asia etene sairaalankaan puolelta. Rafaelan kohtalo ei jätä Linaa kuitenkaan rauhaan, vaan hän alkaa selvittää Rafaelan elämää ja taustoja. Lina epäilee, että Rafaela on parisuhdeväkivallan uhri, vaikka todellisuus on paljon karumpi.

Ihmiskauppa- ja prostituutioasioiden parissa työskentelevät poliisit Natalia Volotkova ja Markus Lundström yrittävät saada Tukholmassa rehottavaa prostituutiota aisoihin. Toimintaa johtavat miehet ovat kuitenkin lain ulottumattomissa, eivätkä prostituutioon pakoitetut naiset uskalla puhua asiasta.

I skuggan av sektor 5 on tyly ja herättelevä kertomus maailmasta, joka on piilossa tukholmalaisilla asuinalueilla ja keskustan huoneistoissa. Tässä maailmassa vallitsee julma ja epäinhimillinen todellisuus, jossa naisilla ei ole minkäänlaista ihmisarvoa tai vapautta. Kirjan lukemisen jälkeen on erittäin vaikea ymmärtää myöskään seksiä ostavia tavallisia miehiä, jotka vakuuttelevat itselleen naisten myyvän itseään ja ruumistaan halukkaasti ja vapaaehtoisesti.

Kirja ilmestyy suomeksi lokakuussa 2022: Bukarestin varjoissa, suom. Hanna Arvonen.

[Stockholm: HarperCollins Nordic, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *