Sofie Sarenbrant: Munkavle

Useista suosituista dekkareistaan tunnettu Sofie Sarenbrant on kirjoittanut hyvin henkilökohtaisen kirjan, jossa hän kertoo lapsuudessa kokemastaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Hyväksikäyttö alkoi Sarenbrantin ollessa kahdeksanvuotias ja jatkui usean vuoden ajan. Hänen hyväksikäyttäjänsä vaati lasta vaikenemaan asiasta, eikä tyttö kertonutkaan siitä kenellekään. Vasta aikuisena ja itsekin kahden lapsen äitinä hän päättää julkistaa painajaisensa rohkaistakseen muita samassa asemassa olevia.

Sarenbrant ei paljasta pahantekijänsä henkilöllisyyttä, mutta kertoo tämän reaktion, kun asia tulee julkiseksi. Sarenbrant hakee asialle päätöstä myös oikeusteitse, mutta joutuu pettymään, sillä tapaus ehtii vanheta ennenkuin syyllinen saadaan vastaamaan teoistaan.

Munkavle kertoo rohkeasti ja suorasti asiasta, joka on valitettavan tuttua liian monelle lapselle. Tuttu henkilö käyttää törkeästi lasta omien mielitekojensa välineenä seuraumuksista välittämättä. Sarenbrant kertoo niistä pelon, häpeän ja syyllisyyden tunteista, joista on vaikea päästä eroon ja jotka vaikuttavat ihmissuhteisiin ja elämään yleensäkin vielä vuosia kauheiden tapahtumien jälkeen.

Sofie Sarenbrantin tarina on riipaiseva todistajanlausunto, joka kuitenkin valaa toivoa ja rohkeutta jatkaa eteenpäin. Hän näyttää, että on kuitenkin mahdollista päästää menneestä irti ja parantaa syvätkin henkiset haavat.

[Stockholm: Bookmark, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *