Sofie Sarenbrant: Parasiten

Poltettu naisen ruumis löytyy Drottningholmista. Kuolleen vierellä on lista nimistä: Azar Baran, Henrietta Carlström, Sonja Malander, Anna Karlsson ja viimeisenä Emma Sköld. Tapausta tutkiva Thomas ”Nyllet” Nyhlén järkyttyy, sillä Emma on hänen kollegansa ja heidän yhteisen lapsensa äiti. Emma on paraikaa toipumassa post-traumaattisesta stressihäiriöstä miesystävänsä Krillen saaristomökillä, mutta joutuu nyt pakostakin osallistumaan kinkkisen tapauksen selvittelyyn. Tutkijat yrittävät selvitellä ketä listan henkilöt ovat ja mikä heitä yhdistää.

Lopulta uhri tunnistetaan Azar Baraniksi ja poliisille tulee kiire yrittää löytää Henrietta ja muut listan naiset elossa.

Kirjassa seurataan myös toista juonikuviota parinkymmenen vuoden takaa. Rebecka Malm on yhdeksän kuukauden ikäisen Elviran kanssa sairaalassa, sillä lapsi on satuttanut kätensä. Rebecka jonottaa vastaanotolla vuoroaan mukanaan myös viiden vanha Linus. Lasten isä Frank on työmatkalla, mutta onneksi Rebeckan sisko Agnes on valmis auttamaan. Sairaalareissusta muodostuu lopulta painajainen, sillä Elviran epäillään joutuneen kaltoinkohdelluksi. Pian löytää hölmistynyt Rebecka itsensä syytettynä lapsensa pahoinpitelystä.

Nykyajassa kulkevassa tarinassa tavataan aikuiseksi kasvanut Linus, joka on pahoissa ongelmissa huumeiden takia. Suhde Gustav-veljeen on myös vaikeuksissa, sillä Gustav ei jaksa Linuksen sekoilua ja katteettomia lupauksia.

Nyllet ja uusi kollega Fardosa yrittävät kuumeisesti löytää selitystä, miksi tappajan listalla ovat juuri nämä naiset. Yhdistävää tekijää ei tunnu löytyvät, eikä Emmakaan osaa asiassa auttaa. Vähitellen mutkikas juttu alkaa kuitenkin avautua, ja ratkaisu juttuun alkaa hahmottua kaukaa menneisyydestä.

Ilmestyy suomeksi kesällä 2024: Parasiitti (suom. Helene Bützow).

[Stockholm: Bookmark, 2023]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *