Sofie Sarenbrant: Skamvrån

Taalainmaalaisessa metsässä mies laskeutuu maahan kaivettuun hautaan, ja luukku hänen yläpuolellaan suljetaan. Aikansa klaustrofobisessa tilassa vietettyään hän alkaa etsiä ulospääsyä, joka osoittautuu kuitenkin mahdottomaksi.

Brommassa Emma Sköldin 13-vuotias siskontyttö Julia on koulukiusattu. Entinen paras ystävä Liv on kääntynyt häntä vastaan ja piinaa tyttöä kaikin mahdollisin tavoin. Julia pitää asian kuitenkin salassa, eikä kukaan aikuinen koulussakaan halua huomata mitään.

Tilanne ajautuu niin pahaksi, että Liv saa Julian käskytettyä raitiovaunukiskoille makaamaan ja odottamaan lähestyvää ratikkaa. Pian vaunu saapuukin, eikä Julia ehdi väistää. Sairaalassa Juliaa pidetään itsemurhakandidaattina, eikä kukaan vieläkään kuuntele häntä.

Taalainmaalta löytyy tukholmalaisen tv-persoona Petter Lindhin ruumis, ja Emma Sköld suuntaa kohteeseen nuoren kollegansa Krillen kanssa. Eikä aikaakaan, kun kuolleita ilmaantuu lisää, ja juttu tuntuu leviävän tutkijoiden käsiin. Emma ja Krille yrittävät kuumeisesti selvittää uhrien välistä yhteyttä, mutta mysteeri ei ota selvitäkseen.

Yksityiselämänsä puolella Emma on epäonnistunut parisuhteessaan kollega Thomasin kanssa ja he ovat eronneet. Thomas on parhaillaan perhevapaalla ja hoitaa pariskunnan pientä tytärtä Elliä. Tilannetta sekoittaa entisestään Thomasin vanha sekopäinen ahdistelija Madeline, joka väittää miestä oman lapsensa isäksi ja haaveilee yhteisestä perhe-elämästä.

Sofie Sarenbrantin kirjasarja on vähän epätasaisen tuntuinen, mutta Skamvrå yllättää poikkeavalla juonikuviollaan ja kekseliäällä rakenteellaan. Kirjan loppu ei ole tarinan loppu, vaan jättää lukijan jyrkänteen reunalle jännittämään jutun jatkoa.

Ilmestyy suomeksi tammikuussa 2021 nimellä Häpeänurkka, suomentanut Helene Bützow.

[Stockholm: Bookmark, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *