Sofie Sarenbrant: Tiggaren

Tiggaren

Tiggaren on viides kirja sarjassa, joka kertoo poliisi Emma Sköldistä. Kirja jatkuu suoraan siitä, mihin edellinen loppui, joten sarja kannattaakin lukea järjestyksessä. Tässä kirjassa palataan aiempiin tapahtumiin ja viitataan ihmisiin, jotka esiintyivät sarjan edellisissä osissa, jotka ovat: Vila i frid (2012), Andra andningen (2013), Visning pågår (2014) ja Avdelning 73 (2015). Sarenbrant on kirjoittanut myös kirjat Vecka 36 (2010) ja I stället för dig (2011). Hänen kirjojaan ei ole toistaiseksi käännetty suomeksi.

Kirjan nimi Tiggaren viittaa Tukholman romanikerjäläisiin, joita on houkuteltu maahan paremman toimeentulon varjolla. He ovat joutuneet maksamaan matkastaan korkean hinnan saamatta vastineeksi luvattua työtä. Sen sijaan vaihtoehdot rahan ansaitsemiseksi ovat joko kerjääminen tai prostituutio.

Emma Sköldin isä Evert on jäänyt eläkkeelle aluepoliisipäällikön virasta. Hänen seuraajansa Gunnar Olausson päättää ratkaista kerjäläisongelman kertaheitolla ja alkaa toimia puhdistaakseen Tukholman kadut ja metroasemat epätoivotuista vieraista. Keinot vain ovat kyseenalaiset, sillä hänen ratkaisunsa on kerjäläisten tappaminen. Olausson on sotkeentunut myös Emma Sköldin murhayritykseen, ja saadakseen tämän kiikkiin, Emma joutuu lavastamaan kuolemansa. Yhdessä Evertin kanssa Emma alkaa virittää Olaussonille ansaa. Tähän he saavat apua nuorelta romanialaisnaiselta Sorayalta.

Juoni on melko epäuskottava, mutta tarina kulkee sujuvasti eteenpäin. Kirja on kelpoa dekkariviihdettä, mutta ei juurikaan anna ajattelemisen aihetta, sillä mitään uutta tai tuoretta ei Sarenbrantilla ole tarjota kerjäläisaiheen osalta.

Ilmestyy suomeksi syksyllä 2019 nimellä Kerjäläinen (suom. Helene Bützow).

[Stockholm: Bookmark, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *