Søren Sveistrup: Kastanjemannen

Søren Sveistrup on tunnettu tv-käsikirjoittaja, jonka töihin kuuluu mm. erinomainen rikossarja Killing. Tässä esikoisromaanissa on myös selvä tv-sarjamainen luonne, eikä se ole mitenkään huono asia. Tarinassa on paljon materiaalia ja tapahtumia, mutta kokonaisuus pysyy hyvin kirjailijan hanskassa. Juoni on jännittävä ja paikoin suorastaan kammottavan väkivaltainen, mutta ei jää kuitenkaan liikaa näihin kohtauksiin vatvomaan.

Nainen löydetään surmattuna leikkikentältä. Ruumiin vierellä on kastanjoista ja tulitikuista kyhätty kastanjamies, josta tutkijat yllätyksekseen löytävät vuosi sitten kadonneen tytön sormenjäljet. Tytön äiti on juuri palailemassa työelämään ministerin tehtäviä hoitamaan, kun toiveet tytön löytämiseksi heräävät uudelleen. Poliisit Naia Thulin ja Mark Hess saavat huomata, että paineet jutun selvittämiseksi kasvavat, varsinkin kun pian löytyy uusi ruumis.

Tarinassa on kova tempo päällä, eikä tyhjäkäyntiä tai ylimääräisiä harhapolkuja ole. Henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja dialogi toimivaa. Søren Sveistrup osoittaa olevansa taitava kirjoittaja myös romaanimuodossa, eikä tämä jännittävä dekkari varmastikaan jää hänen ainoakseen.

Tämän kirjan tanskankielinen alkuteos on nimeltään Kastanjemanden, ruotsinkielisen käännöksen on tehnyt Kalle Hedström Gustafsson. Kirja on ilmestynyt myös suomeksi nimellä Kastanjamies (suom. Antti Saarilahti).

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *