Therese Bohman: Aftonland

Aftonland on Therese Bohmanin kolmas romaani. Aiemmin ovat ilmestyneet Den drunknade (2010) ja Den andra kvinnan (2014). Kirjan päähenkilö on nelikymppinen Karolina Andersson, joka työskentelee Tukholman yliopistossa professorina taidealalla (konstvetenskap). Hän on juuri jättänyt taakseen pitkän parisuhteen, joka oli vuosien kuluessa laimentunut kaveruuden tasolle. Karolina on hieman pihalla uudessa elämäntilanteessa, eikä oikein tunnu kestävän yksinoloa, vaikka erosikin omasta tahdostaan.

Työ- ja yksityiselämä sekoittuvat, kun Karolina kiinnostuu jatko-opiskelijasta, jonka ohjaaja hän on. Lisäksi opiskelijalla on esittää taidemaailmaa mullistavaa uutta tietoa taiteilijasta, joka hänellä on väitöstutkimuksen aiheena.

Kirjassa liikutaan akateemisessa maailmassa, mutta Bohmanin tapa kirjoittaa pitää tarinan helposti lähestyttävänä. Juoni ei lähde liiaksi kaivautumaan kulttuurin ja taiteen syövereihin, vaan pysyy arkisena ja todellisena. Bohman saa Karolinan hahmon eläväksi ja kiinnostavaksi, ja koko romaani on tasapainoinen ja hallittu paketti.

[Stockholm: Norstedt, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *