Thomas Bodström: Svarta änkan: den skakande berättelsen om cyanidmordet i Norrtälje

Ove on eronnut vähän alle 60-vuotias mies, jolla on avioliitostaan Monan kanssa kolme aikuista lasta. Hän tapaa kauniin ja kiehtovan naisen, Barbaran. Oven ja Barbaran suhde syvenee nopeasti ja pian onkin jo puhetta naimisiin menosta. Oven elämä päättyy kuitenkin yllättäen eräänä iltana kesämökillä. Barbara hakee apua naapurista ja ambulanssikin hälytetään, mutta Oven henkeä ei pystytä pelastamaan.

Barbara kertoo, että Ove oli jo aiemmin päivällä valitellut huonoa oloa ja käden puutumista. Barbaran mukaan mies oli myös nauttinut erilaisia alkoholijuomia koko päivän ja oli lopulta ollut niin humalassa, että naapurin Peterin piti tulla auttamaan, että mies saatiin päivällispöydästä sänkyynsä.

Oven tytär Loise tapaa Barbaran ensimmäistä kertaa vasta isänsä kuoleman jälkeen. He tapaavat hautaustoimistossa asioita järjestelläkseen. Jokin Barbaran olemuksessa ja puheissa häiritsee Loisea ja hän alkaa epäillä, että hänen isänsä kuolemassa on jotain hämärää.

Loise ei kuitenkaa saa poliisia kiinnostumaan asiasta, sillä juttu on jo loppuun käsitelty, eikä rikosta epäillä. Sattumalta myös vakuutusyhtiön virkailijaa alkaa arvelluttaa Barbaran ottama vakuutus ja hän ottaa yhteyttä Loiseen.

Kun viimein löytyy myös poliisi, jonka kiinnostus epätavallista kuolemantapausta kohtaan herää, alkaa tutkinta, joka paljastaa totuuden Oven kohtalosta.

Alusta saakka on selvää, että Barbara on syyllinen Oven kuolemaan. Kirja keskittyykin kertomaan jutun taustat ja tapahtumat. Thomas Boström on kirjailija ja juristi, joka on toiminut myös Ruotsin oikeusministerinä. Oven tarinan hän on kirjoittanut haastateltuaan niin tämän perhettä, ystäviä kuin poliisiakin. Boström toimi myös Loisen ja perheen edustajana Barbaraa vastaan käydyssä oikeusjutussa.

Svarta änkan on kylmäävä tarina Barbaran ahneudesta ja häiriintyneestä ja psykopaattisesta mielestä. Tämä rikostarina on tavallista dekkaria järkyttävämpi, sillä kyseessä on todellisten ihmisten elämä ja kuolema.

[Stockholm: Norstedts, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *