Tom Malmquist: All den luft som omger oss

All den luft som omger oss on se kirja, jonka piti tulla valmiiksi ennen Tomin ja Karinin lapsen syntymää ja josta hän kertoo kirjassaan I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. Karinin sairastumisen ja kuoleman johdosta tämä kirja jäi tauolle vuoden ajaksi, mutta on nyt valmis.

Tom ja Karin lainaavat Tomin vanhemmilta astiastoa juhliinsa. Astiat ovat vintillä käärittynä sanomalehtiin, ja paketteja purkaessaan Tomin silmiin osuu pikku-uutinen vuodelta 1991 Mitt i Huddinge -paikallislehden sivulla. Uutinen kertoo, että metsästä kiven onkalosta on löydetty tuntematon mies, joka on kuollut väkivaltaisesti. Myöhemmin uhrin henkilöllisyys selviää, hän on paikallinen 29-vuotias Mikael K. Murha jää kuitenkin selvittämättä.

Mikael K:n kohtalo ei jätä Tom Malmquistia rauhaan, vaan hän alkaa järjestelmällisesti paneutua tapaukseen. Hän lukee aiheesta kirjoitettuja lehtiartikkeleja ja saa haltuunsa myös tapauksen tutkintamateriaalia. Hän etsii käsiinsä ja haastattelee Mikaelin työkavereita ja muita tuttuja muodostaakseen käsityksen tämän elämästä.

Malmquist pääseekin sisälle Mikael K:n maailmaan ja luo tarkan kuvan hänen luonteestaan ja ulkopuolisuudestaan, joka viimein johtaa julmaan tapahtumaan. Tutkimustyönsä aikana Tom palaa myös lapsuuteensa Huddingessa ja sitoo oman historiansa osaksi tarinaa.

All den luft som omger oss ei ole dekkari tai sensaatiokirja, vaan kunnioittava kertomus eräästä tavallisesta ja samalla erikoisesta postinlajittelijasta. Mikael K eli oman elämänsä, mutta ei koskaan oikein löytänyt paikkaansa maailmassa.

Kirja ilmestyy suomeksi maaliskuussa 2020: Ilma joka meitä ympäröi (suom. Outi Menna).

[Stockholm: Albert Bonniers Förlag, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *