Tom Malmquist: I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv

Tämä kirja on runoilija ja prosaisti Tom Malmquistin omakohtainen kokemus surusta ja toivosta, muutoksesta ja sopeutumisesta.

Karinille ja Tomille on tulossa ensimmäinen lapsi. Raskauden loppupuolella Karin yllättäen sairastuu ja hakeutuu sairaalaan hengitysvaikeuksien takia. Influenssaa epäillään ja hoito aloitetaan. Karinin vointi kuitenkin vain huononee, ja lääkäreille herää huoli syntymättömän lapsen tilanteesta. Pian ollaankin tilanteessa, että hätäsektio on aiheellinen, ja pariskunnan lapsi Livia syntyy ennenaikaisena. Livia päätyy vastasyntyneiden teho-osastolle, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa.

Sen sijaan Karinin tilanne ei näytä hyvältä, sillä tauti ei ole influenssaa, vaan jotain vakavampaa. Kaikki keinot hänen hoitamisekseen otetaan käyttöön, mutta siitä huolimatta Karin kuolee viikko Livian syntymän jälkeen. Hän ei koskaan ehdi tavata tytärtään.

Tom joutuu mahdottomalta tuntuvaan tilanteeseen, hän on yksin pienen vastasyntyneen kanssa, eikä Karinin kuoleman käsittelemiseen tunnu olevan mahdollisuutta. Hän kohtaa myös jäykän byrokratian, sillä Livia (rekistereissä nimellä Tuntematon Lagerlöf) on viranomaisten silmissä isätön, koska Karin ja Tom eivät olleet naimisissa.

Rajun alun jälkeen Tom Malmquist laajentaa kirjan tarinaa kertomaan hänen ja Karinin kymmenvuotisesta yhdessäolosta ja elämästä yleensä. Tapahtumia taustoittavat myös kuvaukset Malmquistin lapsuudenperheestä.

Saatavilla myös Outi Mennan suomennos: Joka hetki olemme yhä elossa.

[Stockholm: Natur & Kultur, 2015]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *