Tove Alsterdal: Djuphamn

Djuphamn (Syväsatama suom. Kari Koski) on kolmas ja viimeinen osa Ådalen-sarjassa, jonka sankarina on poliisi Eira Sjödin. Tällä kertaa on työn alla Ångermanjoen syvyyksistä löytyneet ihmisen jäänteet. Tutkimuksissa selviää, että tämä tuntematon henkilö on joutunut rikoksen uhriksi jo vuosikymmeniä sitten. Eira Sjödin saa tapauksen kontolleen, sillä hän on tukevasti raskaana, eikä tämän vanhan tapauksen pitäisi aiheuttaa ylenmääräistä fyysistä rasitusta.

Eiran raskaus on pieni mysteeri sekin, sillä hän ei itsekään ole varma, kuka tulevan lapsen isä on. Vaihtoehtoja on kaksi, joko nuorempi kollega August tai sitten vanha nuoruuden ihastus Ricken. Vakaa August elää parisuhteessa toisen naisen kanssa, mutta on valmis ottamaan vastuuta (mahdollisesta) lapsestaan yhdessä puolisonsa kanssa. Ricken puolestaan elää yhteiskunnan reunamilla omaa elämäänsä, mutta suhtautuu (mahdolliseen) isäksi tulemiseen suurella ilolla.

Joesta löytynyt luuranko vie Eiran kauas 1960-luvulle ja mukaan juoneen sulautuvat niin Vietnamin sota ja CIA kuin Ruotsin IB-vakoiluskandaali ja Eiran oma sukuhistoriakin. Oikeat historialliset faktat tuovat kirjaan sisältöä ja taustoittavat mukavasti jännittävää dekkarijuonta. Henkilöhahmot on tuttuun tapaan tarkasti ja oivaltavasti kuvattuja. Djuphamn on erittäin suositeltavaa lukemista, niin kuin sarjan edellisetkin osat Rotvälta (Juurakko) ja Slukhål (Vajoama).

[Stockholm: Lind & Co, 2023]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *