Tove Alsterdal: Slukhål

Tove Alsterdalin loistavan Rotvälta (Juurakko) -kirjan sankari Eira Sjödin tavataan sarjan toisessa osassa. Kramforsin poliisissa työskentelevä Eira saa tutkittavakseen oudon rikoksen, jossa mies löytyy menehtyneenä syrjäisen autiotalon kellariin lukittuna. Mieheltä on katkottu sormia ja lopulliseksi kuolinsyyksi paljastuu nääntyminen nälkään ja janoon.

Jonkin ajan päästä tulee ilmi samankaltainen tapaus satojen kilometrien päässä Malmbergetin kaivospaikkakunnalla. Eira kollegoineen alkaa etsiä yhdistäviä tekijöitä uhrien välillä. Kolmas mies katoaa jäljettömiin, ja tiimi alkaa pelätä, että sarjamurhaaja on valloillaan. Kadonnut mies on lisäksi poliisi, joten keissi alkaa hiostaa tutkijoita yhä pahemmin.

Yksityiselämän puolella Eiran äidin Kerstinin muistisairaus on edennyt siihen pisteeseen, ettei hän enää voi asua kotona. Muutto hoitokotiin on suuri muutos myös Eiran elämässä ja hän joutuu käsittelemään muistoja lapsuudestaan ja vanhemmistaan.

Slukhål ei ole pelkästään dekkari, sillä rikosjuonen ympärillä kulkee toinen kerronnan taso, jossa pääosassa ovat pohjoisen karu ympäristö, paikalliset ihmiset, tunnelmat ja ilmapiiri. Kokonaisuus on toimiva, ajatuksia herättävä ja kiinnostava, mutta myös viihdyttävä ja koukuttava lukukokemus.

Kirja suomeksi: Vajoama (suom. Kari Koski).

[Stockholm: Lind & Co, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *