Tove Alsterdal: Vänd dig inte om

vand-dig-inte-om

Eva ja Svante ovat eronneet, mutta Eva ei ole sopeutunut muuttuneeseen tilanteeseen. Hänen suhtautumisensa Svanteen on jopa hieman pakkomielteinen. Svante on kuitenkin jo siirtynyt elämässä eteenpäin ja asuu uuden kumppaninsa Janniken kanssa entisen mielisairaalan Beckombergan maille rakennetulla hienostoalueella. Eräänä iltana Eva seuraa Svantea kauppareissulla, joka päättyy Svanten puukotukseen kaupan ulkopuolella. Kahakassa Eva lyödään tajuttomaksi, mutta häntä kuitenkin epäillään ex-miehensä tappamisesta ja hän istuu pari viikkoa tutkintavankeudessa poliisin selvittäessä tapahtumien kulkua. Kun Eva vapautuu, hän päättää etsiä mahdollisen silminnäkijän, kaupan edessä istuneen romanialaisen kerjäläisen.

Eva saa selville kerjäläisnaisen henkilöllisyyden, mutta samalla paljastuu, että tämä on jo lähtenyt takaisin kotimaahansa. Matkustuskiellostaan huolimatta Eva lähtee naisen perään ja käy ensin Berliinissä värväämässä poikansa avukseen. Välit poikaan ovat huonot, eikä Eva tiedä tämän osoitetta. Filip kuitenkin löytyy, ja hän suostuu lähtemään matkaan äitinsä kanssa. Yhdessä kaksikko suuntaa Saksasta Romaniaan vanhalla Ford Taunuksella.

Samaan aikaan metsässä leikkivät pojat löytävät ihmisen pääkallon, ja pian Beckombergan alueelta löytyy lisää ihmisruumiiden jäänteitä. Poliisi alkaa tutkia liittyvätkö nämä tapaukset Svanten murhaan.

Jälleen kerran ei voi kuin kehua ruotsalaisen dekkarigenren laatua ja kirjoittajan osaamista. Tarina kulkee eteenpäin, hahmot ovat kiinnostavia, ja yllättävään loppuratkaisuun johdatellaan taitavasti. Kannattaa ehdottomasti lukea myös Alsterdalin aikaisemmat teokset, joista kaksi on myös suomennettu. Kirjat ovat: Kvinnorna på stranden (Kadonneet; suom. Katriina Huttunen), I tystnaden begravt (Haudattu hiljaisuudessa; suom. Katriina Huttunen) ja Låt mig ta din hand.

[Stockholm: Lind & Co, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *