Unni Lindell: Där Satan har sin tron

37-vuotias Marian Dahle palailee takaisin poliisin töihin sairausloman jälkeen oltuaan onnettomuudessa, jossa hän sai pahoja päälle päin näkyviä vammoja. Myöskään Marianin psyykkinen tila ei ole kunnossa ja sitä pahentaa entisestään alkoholin lisääntyvä kulutus.

Marian saa tehtäväkseen ryhtyä tutkimaan 15 vuotta vanhaa lapsen katoamistapausta uudessa cold case -ryhmässä, johon hänen lisäkseen kuuluu eläkkeeltä töihin palannut poliisipsykiatri Karsten Tønnesen.

Annie Ormberg Johansen jätti kuusivuotiaan tyttärensä Thonan hetkeksi leikkimään vuotta nuoremman Ellyn kanssa siirtolapuutarhaan. Paikalla oli myös Ellyn isoäiti Myrtel Haug. Annien palattua asioiltaan oli Thona kuitenkin kadonnut jäljettömiin, eikä hänestä kuultu sen koomin. Marian ja Karsten ottavat jutun uudelleen käsittelyyn ja alkavat etsiä tapaukseen liittyviä henkilöitä.

Samaan aikaan siepataan vuoron perään kolme miestä, joilla ei aluksi tunnu olevan mitään yhdistävää tekijää. Miehet joutuvat erittäin julman kidutuksen uhreiksi ja myöhemmin yksi heistä löydetään kuolleena ja toinen erittäin vakavasti loukkaantuneena mutta elossa.

Unni Lindellin kokemus dekkarikirjailijana takaa sen, että tämäkin kirja on jännittävä ja vauhdikkaasti etenevä. Juoni on monitahoinen ja taitavasti kehitelty, ja Thonan tarinan loppuratkaisu yllättää. Kidutusväkivalta on kirjassa raakaa, mutta se ei kuitenkaan onneksi ole juonen hallitseva teema. Väkivallalle annetaan myös uskottava selitys.

Korealaista syntyperää olevan Marian Dahlen hahmo on kiinnostava ja elävän tuntuinen. Hänet on adoptoitu pienenä Norjaan, mutta suhde adoptiovanhempiin on ristiriitainen. Vähän iloa ja positiivisuutta elämään tuo vanha uskollinen bokseri Birka, jonka auttamatta lähestyvä kuolema tosin pitää tunnelman melankolisena. Norjan pimeä ja kylmä syksy sopii taustaksi kirjan synkille tapahtumille.

[Stockholm : Piratförlaget, 2017. Ruotsiksi kääntänyt Margareta Järnebrand]

Norjankielinen alkuteos: Jeg vet hvor du bor.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *