Unni Lindell: Det tomma huset

Teini Sonja Jansen on yksin kotona pänttäämässä uusintatenttiin. Muu perhe lomailee muualla, joten Sonjalla on lukurauha ja vapaus suunnitella päiviensä sisältö. Myös naapuritalo on tyhjillään, kun sen asukkaat ovat kesälomalla.

Sonja on lupautunut huolehtimaan naapurien puutarhan kastelusta ja näissä puuhissa ollessaan hän eräänä päivänä huomaa tyhjäksi olettamassaan talossa liikehdintää. Sonja ilmoittaa havainnoistaan poliisille, ja pian saapuukin tuore poliisiassistentti, 23-vuotias Lydia ”Snø” Winter yhdessä komisario Marit Nilsenin kanssa tarkastamaan tilannetta. He kuitenkin toteavat talon tyhjäksi, sillä kukaan ei avaa ovea, eikä paikalla muutenkaan havaita merkkejä kutsumattomien vieraiden läsnäolosta.

Jokin asiassa jää kuitenkin häiritsemään Snøn mieltä ja muutaman päivän kuluttua hän palaa paikalle. Omakotialueella on kuitenkin hiljaista, eikä hän tapaa edes Sonjaa. Sonja ei myöskään vastaa puhelimeen useista soittoyrityksistä huolimatta, ja Snøn huoli kasvaa. Hän ei kuitenkaan saa Maritilta tukea epäilyilleen, joten asia täytyy painaa villaisella.

Snø saa tehtäväkseen alkaa tutkia vanhaa, seitsemän vuoden takaista naisen katoamistapausta. Myös Sonjasta tehdään katoamisilmoitus, kun vanhemmatkaan eivät saa tyttöön yhteyttä. Sitten löytyy osa ruumiista, ja Snø pelkää kyseessä olevan Sonjan jäänteet.

Kun vielä katoaa nainen, yhdistetään tapaukset erääseen öljy-yhtiöön, jolla on poraustoimintaa Norjanmerellä. Vähitellen alkaa paljastua sotkuinen korruption, ahneuden ja väkivallan vyyhti, jonka selvittely käy vaaralliseksi kokemattomalle Snølle. Snø joutuu myös kohtaamaan totuuden isoveljensä elämästä ja kuolemasta. Veli kuoli tapaturmassa juuri ennen kuin oli aloittelemassa poliisikoulutusta, ja nuorempi sisko Snø päätti seurata veljensä unelmaa poliisiksi. Uudet paljastukset saavat kaiken näyttäytymään täysin uudessa valossa, ja Snøllä on edessään kasvun paikka.

Norjankielinen alkuteos on nimeltään Nabovarsel ja sen on ruotsiksi kääntänyt Per Olaisen.

[Stockholm: Piratförlaget, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *