Viveca Sten: Botgöraren

Charlotte Wretlindillä on suuret suunnitelmat tyhjillään seisovan hotellin remontoimisesta uuteen loistoon. Sijoittajat on hankittu, mutta homma on vielä kiinni kunnan kaavoitusbyrokratiasta. Charlotte havittelee projektilleen lisää tonttitilaa, mutta Åren päättäjät suhtautuvat asiaan varauksella. Charlotte on kuitenkin saanut ”taivuteltua” kunnallispamppu Bengt Hedinin puolelleen. Asia alkaa kuitenkin mennä metsään, sillä Bengt alkaa pyörtää aiempia lupauksiaan. Charlotte joutuu muistuttamaan Bengtiä mitä tuli jo yhdessä sovittua.

Koko homma raukeaa kuitenkin hetkessä, kun Charlotte löydetään kuoliaaksi puukotettuna hotellihuoneestaan. Tekijästä on silminnäkijähavainto, sillä siivoaja Aada Kuus sattui samalle hotellikäytävälle, kun tuntematon mies poistui Charlotten huoneesta. Aada kuitenkin pelästyy tilannetta pahanpäiväisesti, eikä uskalla kertoa havainnoistaan poliiseille.

Hanna Ahlander ja Daniel Lindskog ryhtyvät toimeen Charlotten murhaa selvittämään. Paikalle saapuu myös Charlotten murheen murtama poika Filip tyttöystävineen. Hannan ja Danielin tutkimukset kohdistuvat Charlotten bisneksiin, sillä hän on suorasukaisilla toimillaan hankkinut joukon vihamiehiä. Kiinnostusta herättää myös Charlotten käyttämän hotellin respassa työskentelevä Paul Lehto, joka aiemmin ajautui kiivaaseen sanaharkkaan murhan uhrin kanssa.

Veriteon syyt löytyvät kuitenkin paljon syvemmältä kuin vain yksittäisen riidan takaa. Tarinassa on toinen aikataso, jossa eletään vuotta 1973 Åressa. Nuori Monica on saanut unelmiensa työpaikan hotellin ravintolan tarjoilijana. Mutta kun tukholmalaiset lomavieraat saapuvat, saa naiivi Monica huomata joutuvansa kiltteytensä ja hyväuskoisuutensa vuoksi hyväksikäytetyksi tavalla, joka lopulta määrittelee hänen koko elämänsä suunnan.

Kirja ilmestyy suomeksi syksyllä 2023: Kylmäävä kosto (suom. Virpi Vainikainen).

[Stockholm: Forum, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *