Viveca Sten: Dalskuggan

Talvisena aamuna löytyy tienlaidasta Åren ulkopuolelta miehen ruumis. Edellisestä murhatapauksesta on vain muutama kuukausi, ja taas joutuvat poliisit Hanna Ahlander ja Daniel Lindskog selvittelemään murheellista tapausta. Uhri on entinen slalom-tähti Johan Andersson, joka nyttemmin on toisena omistajana ja työntekijänä putkifirmassa.

Johanin saksalainen vaimo Marion saa suru-uutisen miehensä kuolemasta. Marion on myös hoitanut putkifirman kirjanpitoa, josta löytyykin joitain epäselvyyksiä. Yrityksen toinen omistaja ja työntekijä on Johanin lapsuudenystävä Linus Sundin, jonka toiminta firmassa ja käytös muutenkin herättää lisää kysymyksiä.

Åressa on käsillä viikko 9, joka on tukholmalaisten hiihtolomaviikko. Eletään vuotta 2020, jolloin pandemia on vielä kaukainen uhka, eikä se vaikuta hiihtokeskuksen elämään. Ruuhkia ja väenpaljoutta on odotettavissa.

Seudulla toimii vapaakirkollinen uskonlahko ”Elämän valo”, jossa on mukana nuori Rebecka Ekvall. Hänen tarinaansa aletaan seurata vuodesta 2012. Rebecka naitetaan 19-vuotiaana karismaattiselle saarnaajalle Ole Nordhammarille. Rebecka on onnensa kukkuloilla, kun 15 vuotta vanhempi pastori valitsee juuri hänet elämänkumppanikseen.

Avioliiton arki paljastuu kuitenkin nopeasti, Rebecka saa kestää alistamista, mielivaltaa sekä niin henkistä kuin fyysistäkin väkivaltaa. Rebecka syyttää kaikesta itseään, hän ei ole tarpeeksi hyvä vaimo Olelle. Avioliittoa varjostaa myös lapsettomuus, joka sekin menee Rebeckan piikkiin.

Ole menetettää työnsä, joten hänen on pakko päästää Rebecka palkkatöihin päiväkotiin. Itse hän keskittyy saarnahommiin, sillä hänestä koulitaan seuraajaa Elämän valon pääpastorille Jan-Peter Jonsäterille. Työpaikalla Rebecka kohtaa ulkomaailman ja tapaa myös remonttihommiin saapuvan Johan Anderssonin.

Dalskuggan on onnistunut jatko Ahlander/Lindskog -sarjalle. Tutut hahmot kehittyvät ja monipuolistuvat, heidän toimintansa ja ajatuksensa saavat lisää uskottavuutta. Juoni on kiinnostava ja erityisen surullinen.

Kirja ilmestyy suomeksi syksyllä 2022: Laakson varjo (suom. Sirkka-Liisa Sjöblom).

[Stockholm: Forum, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *