Viveca Sten: Vilseledaren

Nuorisoryhmä lähtee Åreen skimbaloman viettoon. Uppsalasta junaan nousevat ystävykset Olivia ja Fanny sekä Olivian opiskelukaverit Wille, Amir, Emil ja Pontus. Majapaikkana seurueella on Willen vanhempien omistama hulppea huvila. Seurueen väliset jännitteet eivät lupaa hyvää, Willellä ja Olivialla on pientä sutinaa menossa ja Fanny on ihastunut Amiriin, joka tuntuu mielistelevän Willeä. Maalaispoika Pontus tuntuu olevan hieman ulalla muiden seurassa, mutta korjaa tilanteen alkoholilla. Emil puolestaan on jokseenkin ulkopuolinen tässä bailuporukassa.

Lauantaiaamuna krapulainen porukka saapuu kohteeseen ja asettuu huvilaan. Pojat majoittuvat päärakennuksen makuuhuoneisiin ja tytöt saavat kämpäkseen kokonaisen vierastalon. Heikkokuntoinen seurue suuntaa mäkeen, mutta kylmä sää ja tammikuun lyhyt päivä lannistavat laskettelijat, ja lopulta huvilan mukavuudet houkuttelevat enemmän. Juhlinta jatkuu Emilin valmistaman päivällisen ja saunomisen merkeissä.

Naapurissa vuoden ympäri asuva Åke Carlsson ei ole mielissään äänekkäistä naapureista ja käy viimein huomauttamassa metakasta. Humalassa ja kokkelipäissään koikkelehtivat nuoret eivät paljon Åken mielipidettä kunnioita, vaan mies nolataan pahanpäiväisesti Fannyn toimesta.

Juhlamieli väistyy viimeistään sunnuntaiaamuna, kun porukka vähitellen heräilee tunkkaiseen oloon. Yksi ei tosin herää, vaan löydetään talon ulkopuolelta hangesta kuolleena.

Poliisit Hanna Ahlander och Daniel Lindskog ryhtyvät hommiin jutun selvittämiseksi. Hanna jopa keskeyttää romanttisen viikonlopun miljardööripoikaystävänsä Henry Sylvesterin kanssa. Hanna on muutenkin hieman hämmentynyt suhteestaan parikymmentä vuotta vanhemman Henryn kanssa, joka kuskaa naista yksityiskoneella ja helikopterilla. Hanna ei ole kertonut jo kohta vuoden kestäneestä suhteesta kenellekään, mutta joutuu viimein lööppeihin, kun pariskunta osuu paparazzin kameran eteen.

Danielilla on vahvoja tunteita Hannaa kohtaan, eikä tiedä että tunne on molemminpuolinen. Hän on eronnut lapsensa Alicen äidistä Idasta, jolla on uusi miesystävä. Daniel yrittää olla hyvä isä pienelle Alicelle, mutta poliisin ammatin yhdistäminen vuoroviikkovanhemmuuteen ei ota onnistuakseen. Omassa parisuhteessaan kipuilee myös poliisi Anton Lundgren, joka ei ole saanut kerrotuksi vanhemmilleen, että seurustelee Carlin kanssa. Tästä aiheutuu (lapsellinen ja turha) riita miesten välille.

Ihmissuhdesotkuista huolimatta kuolemantapauksen tutkimukset edistyvät. Selviää, että uhri ei ole kuollut hypotermiaan, vaan henkirikoksen seurauksena. Poliiseilla on melkoinen työ edessään, jotta lauantaiyön sekaviin tapahtumiin ja nuorten välisiin suhteisiin saadaan jotain tolkkua.

Ilmestyy suomennettuna syyskuussa 2024: Harhaladuilla (suom. Virpi Vainikainen).

[Stockholm: Bokförlaget Forum, 2023]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *