Yrsa Stenius: Orden i min makt

orden-i-min-makt

Yrsa Steniuksen muistelmateos avaa näkymän Suomen ja Ruotsin poliittiseen ja yhteiskunnalliseen lähihistoriaan. Stenius muutti Ruotsiin jo vuonna 1979, ja kirjassa onkin paljon näiden kahden maan vertailua. Hän käy läpi muun muassa Estonia-onnettomuuden ja tsunamikatastrofin tiedottamista ja jälkipuintia molemmissa maissa. Hän kertoo myös monista muista vuosien varrella tapahtuneista uutistapahtumista niiden taustoja ja seurauksia unohtamatta.

Suomessa ura alkoi Studentbladet- ja Arbertarblad-lehdissä. Muutettuaan Ruotsiin hän toimi pitkään Aftonbladetissa, ensin kulttuuritoimituksessa, josta eteni lehden päätoimittajaksi vuonna 1982. Viisi vuotta tämän jälkeen hän palasi Aftonbladetin kulttuuriosastolle. Vuosina 2007-2011 hän työskenteli Lehdistöasiamiehenä (Allmänhetens Pressombudsman, PO), joka vastaa osittain Suomessa toimivaa Julkisen sanan neuvostoa.

Kirjassa Stenius kertoo myös henkilökohtaisesta elämästään ruotsalaisen mediamaailman keskellä. Kirjasta saakin kattavan kuvan siitä, millainen yhteiskunnallinen ilmapiiri Ruotsissa vallitsi 80-, 90-, ja 2000-luvuilla. Steniuksen vahva tietämys asioista ja kattava yleissivistys takaavat, että kirja on asiantunteva ja kiinnostava. Teksti on hyvin jäsenneltyä, joten sen lukeminen on helppoa ja mukaansatempaavaa. Suosittelen luettavaksi kaikille, joita kiinnostaa fakta sensaatioiden sijasta.

Yrsa Stenius on kirjailija, jonka ansiosta aloin lukea ruotsinkielisiä kirjoja, sillä hänen kirjoittamansa Taxar, kärlek och sorg (Koiria, rakkautta ja surua) oli se, josta aloitin.

Orden i min makt löytyy myös suomenkielisenä: Sanojen valtias (suom. Laura Jänisniemi).

[Helsingfors: Förlaget, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *